Директори

Марина Чигоја

Прва помисао при спомињању јавних предузећа у Српској свакако је огроман број радника који представља бољку многих од њих.

Питањем организације јавних предузећа у Српској и на који начин би се она могла унаприједити, како рече један професор, још се нико озбиљно није бавио па је тешко и рећи колико је она ефикасна.

У сваком случају, у најмању руку чудно звучи податак да "Жељезнице РС" имају чак 36 директора. Шта ће "Жељезницама" толико директора? Тај податак звучи још чудније ако имамо у виду да ово предузеће годинама негативно послује и да опстаје захваљујући субвенцијама из буџета. Шта су урадили ти силни директори да се пословање овог предузећа поправи? Има ли у овом предузећу вишка и на директорским функцијама или само међу "обичним" радницима?

Не заостају за ЖРС ни друга јавна предузећа, па тако "Шуме РС" имају укупно 35 људи на директорским позицијама, а не треба заборавити да је и ово предузеће, посљедњих година, осим у 2013., пословало у минусу и било суочено са низом афера у којима су главни актери били управо директори.

Знатан број директора је и у "Електропривреди РС", али треба имати у виду да овај холдинг у свом саставу има 11 предузећа који имају своје управе као и да он остварује значајан пословни успјех. Наравно, без обзира на то вјероватно и овдје има простора за смањење броја директора.

Да број директора не мора бити двоцифрен, иако предузеће запошљава више од 2.000 радника, показују "Поште Српске" које имају укупно осам директора.

У "Поштама" кажу да су ради уштеда одређене директорске позиције још прије неколико година укинули, а сигурно је да би се њиховим примјером могла руководити и друга јавна предузећа у Српској.

Јасно  је да су та предузећа постала мјеста гдје се по партијској линији запошљава огроман број људи, а сигурно је да су и директорске позиције посебно примамљиве. Међутим, уколико се заиста жели увести ред у јавна предузећа и унаприједити њихово пословање, свакако би се требало поставити и питање да ли је толики број директора овим предузећима потребан и колику корист они доносе овим фирмама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана