Директори РАК-а

Ведрана Кулага Симић

БиХ из дана у дан постаје земља чуда у којој свако може да тумачи законе по властитом нахођењу, нарочито када је ријеч о функцијама у важним институцијама.

Регулаторна агенција за комуникације (РАК) БиХ само је једна у низу институција за коју се везује такво понашање и у којој су нелогичности одавно постале пракса. Стање у тој институцији одавно је зрело за озбиљно разматрање.

Па да кренемо од почетка. Прво треба поменути бившег директора и замало вјечитог вршиоца дужности директора РАК-а Кемала Хусеиновића који је чак седам година у в.д. статусу ведрио и облачио РАК-ом, а мало ко је имао нешто добро да каже о његовом раду, ако изузмемо партију која га је подржавала. Изабрати новог директора ове и те како битне агенције било је у том периоду немогућа мисија.

Мандат је Хусеиновић изненада сам окончао лани у децембру, подношењем оставке и  и почела је у РАК-у нова епоха која, изгледа неће бити много успјешнија од прве иако је на почетку много обећавала.

Наиме, чланови Савјета РАК-а кренули су лани у избор новог челника, спровели све што је било потребно и на крају  заокружили име Срђана Рајчевића као оног кандидата који је имао њихову подршку за директора. То су све лијепо објаснили, потписали, упаковали и послали на адресу Савјета министара да то потврди, не слутећи да ће њихова одлука тамо остати нетакнута више од године. Савјет Агенције је урадио оно што му једино и преостало, а то је да именује в.д. директора РАК-а док не буде окончала процедура у Савјету. Задатак да привремено управља РАК-ом дат је Јасенку Ласти.

Након опструкција СДП-а у прошлом сазиву Савјета министара, именовање Рајчевића коначно је дошло на дневни ред, али су министри из актуелног сазива "ладно" одбили да га именују и наложили Савјету РАК-а да распише нови конкурс. Након што су направили невиђен преседан, да ствар буде гора именовали су Предрага Ковача из СДС-а за в.д. директора те Агенције иако се на тој позицији већ налази Ласта, чији је мандат продужен прије само неколико дана.

Зашто није именован човјек који је уредно прошао конкурсну процедуру и зашто је именован в.д. умјесто в.д.-а, и зашто се институцију која мора бити ванстраначка именују страначки кадрови нико није објаснио. Ипак, и те како је јасно да је овдје политика и те како умијешала своје прсте и да РАК који је без директора готово цијелу деценију упао у лавиринт из кога ће тешко пронаћи излаз.

Ово је само један од доказа у каквој земљи живимо. Да закон, често није ништа друго него обичан дио папира који се може искористити за, рецимо, прављење авиона у паузи игре директора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана