Директори и мандати

Ведрана Кулага Симић

Институције БиХ су специфичне по много чему. Одавно и надалеко познате као "рупе без дна", када је ријеч о трошењу новца из џепова пореских обвезника за које немају покриће у резултатима рада, препознатљиве су и по в.д. мандатима.

Како је тај статус функционера законски дозвољен, дошли смо у ситуацију да се појединци мјесецима, па чак и годинама, повезују са том титулом, умјесто да то буде прелазно рјешење.

На то да су ствари на неким адресама увелико измакле контроли и ове године су упозорили ревизори, указујући на посљедице до којих из године у годину долази због чињенице да агенцијама и другим институцијама кормиларе особе у спорном статусу.

До тога су махом водила политичка пријатељства и сукоби, јер је немогуће истовремено задовољити апетите свих страна, што је даље водило ка вишемјесечним и тешким преговорима у којима су дебљи крај редовно извлачиле једино институције.

Надлежни ни након свих ових година нису донијели било какав акт којим би прецизније била уређена проблематика у вези са истеком мандата изабраним и именованим особама, те поступање свих релевантних фактора када наступи такав проблем.

Помало је нестварно из дана у дан читати шта све у БиХ није дефинисано када је ријеч о заједничким тијелима за чији рад одлази на стотине милиона марака. Посматрајући ситуацију, враћамо се на почетак и чињеницу да су оне махом познате само по трошењу јавног новца. Да је то приоритет, а да све остало може да чека неко друго доба.

Ти темељи морају да буду промијењени и то треба да ураде они који ведре и облаче овом земљом. Превише ствари се упорно гура под тепих, а једна од њих су свакако в.д. директори.

Институцијама, ако их већ имамо, треба да руководе људи који су способни да испуне циљеве мјеста на које долазе, али да то буде у интересу свих, а не одабраних. Јер директоре плаћа народ, а не појединци, преко којих су и махом дошли на та мјеста путем страначких, породичних или неких других веза.

Проблематика вршилаца дужности није од јуче, а не треба да буде ни за сутра. Надлежни треба да засучу рукаве и потраже излаз из ове ситуације, а имајући у виду колико сарадника и савјетника прима плату из заједничке касе и колико траје ово стање, рјешење проблема требало би да већ до идућег јутра буде на столу пред министрима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана