Директни пренос

Жељка Домазет
Директни пренос

Заједнички пренос вјерске службе из Гази Хусрев-бегове џамије у Сарајеву поводом 27. ноћи рамазана, реализован из Сарајева у сарадњи БХРТ-а са турском телевизијом, није ништа друго до узурпација јавног емитера који живи од новца грађана свих националности и представљање БиХ као центра ислама у срцу Европе.

Реализација је то жеља и намјера бошњачких званичника којима вјетар у леђа свакодневно даје Турска и остали исламски свијет да се од БиХ направи земља по мјери једне вјере и једног народа, а све то уз отворена врата БХРТ-а који је већ одавно постао сервис само једног народа.

Пренос вјерске службе из сарајевске џамије, за који у БХРТ-у тврде да је емитован у 27 земаља свијета, послао је у свијет још једну искривљену слику о БиХ, за коју многи грађани у земљама које су могле да прате ову службу са ТВ екрана можда и нису чули.

Готово смо сигурни да у својим уџбеницима у школи нису учили да у њој поред исламског свијета живи исто тако конститутиван и хришћански свијет. Нису могли да знају, а ни да виде на екрану да осим џамија у Сарајеву има и звона цркава и катедрала и да се она на сваки начин покушавају утихнути, угасити или протјерати.

Нико не каже (далеко од тога) да се свијету не треба показати слика о томе да у БиХ живе Бошњаци и да имају своје вјерске обичаје које у сваком случају треба поштовати и уважавати, али је недопустиво да се већ годинама са трасе јавних емитера у ФБиХ, БХРТ-а посебно, форсирају управо Бошњаци, а хришћани спомену само успутно и када се то баш мора.

Сви они који годинама БиХ у свијету представљају као мултиетничку и мултиконфесионалну државу морали би знати и то да се управо народи којих у Би Х има мање од Бошњака у овој чудној земљи морају осјећати комотно. Морале би зато и БХРТ и ФТВ макар због чињенице да грабе новац хришћанских претплатника уприличити и садржаје који су блиски хришћанском оку и уву.

Не знамо да ли ће јавни сервиси из Сарајева послије овог "програмског подухвата" организовати нешто слично када буду служене божићне и васкршње/ускршње литургије и мисе, јер то до сада нису чиниле за гледаоце у свијету.

Aко немају намјеру да то реализују, било би добро да макар свијету представе серијал о вишегодишњим и свакодневним скрнављењима хришћанских вјерских објеката којих је по БиХ напретек. Добро би било да свијет упозна и другу страну сарајевских свјетала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана