Дипломе за рад, а не за рам

Драгана Орловић

Вариоци, бравари, возачи, радници обучени за руковање тешким машинама, обућари и текстилци, уз неминовне стручњаке из области информационих технологија у овој години биће најтраженија занимања међу послодавцима у Републици Српској.

То тврде и поручују управо послодавци, који треба да буду мјеродавни када је ова тема у питању, јер знају који су им радници потребни.

Сви који имају или успију добити дипломе из поменутих области не треба да страхују хоће ли успјети пронаћи запослење. Напротив, за њих, како тврде послодавци, има посла напретек. Потребно је само имати знање и одређени степен радног искуства.

Акценат је, како кажу на квалитетним занатлијама. Њих највише недостаје у предузећима широм Републике Српске.

Али, изгледа да је узалуд што тржиште већ годинама вапи за занатлијама, када је веома мали број младих који желе диплому "тамо неког обућара". Не баш високе плате и много рада нису примамљиви. Многи се и даље радије опредјељују за суфицитарна занимања, након којих годинама чекају позив са бироа. Наравно, међу њима нису они који евентуално имају и уздају се у пријатељске, родбинске или политичке везе.

Некада давно, додуше не баш толико давно да се не бисмо могли сјетити, готово све дипломе су представљале улазницу у сигуран свијет запослених. "Гријање столице" да би се завршио неки занат, школа или факултет било је инвестирање у будућност. Сада ће многи међу данашњом омладином себе радије видјети као будуће "Звезде Гранда" или старлете. То је постало популарније и исплативије од докторске титуле и професорске катедре. Изгледа да смо у том смјеру напредовали на цијелом друштвеном путу развоја. То и не чуди, када наслови из разне дневне и недјељне штампе, са портала и телевизија "вриште" о тим  браншама савременог доба, гдје се добро зарађује. Индиректно их промовишемо.

Наше основно, средње, а посебно високо образовање зависи од тога колико га високо сами поставимо и ако га појединци смјесте изнад индивидуалних интереса. Без тога, биће исто као и претходних година. Почетком љета млади ће и даље уписивати школе и факултете, у јесен кретати на часове и предавања, а уписне политике и образовање тешко да ће моћи изаћи из дубоке зиме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана