Дипломе без смисла

Драгана Орловић

Некада давно, додуше не баш толико давно да се не бисмо сјећали, факултетска диплома представљала је сигурну карту за добијање радног мјеста.

Било је то вријеме када се цијенило знање и када су сви који би добро загријали столицу и дане и ноћи проводили учећи, знали да ће им се све то једног дана и исплатити. По завршетку школовања на расписаним конкурсима посао су добијали углавном најбољи и најквалитетнији кандидати и на прсте једне руке могли су се набројати они који су преко штеле долазили на неку позицију. А било је, наравно, и таквих.

Ипак, много мање него у данашње вријеме, када се готово све и један конкурс расписује за нечијег сина, партијског колегу или кумовог брата, који већ сједи у канцеларији фирме или установе која, ето, тражи раднике.

Љекари и професори некада су уживали несумњив друштвени углед, па су њихови позиви били високо котирани међу омладином и добро плаћени. Међутим, многи данашњи клинци себе радије виде као будуће старлете, инфлуенсере, јутјубере или блогере, умјесто у бијелим мантилима или за катедром, што и више него довољно показује докле смо стигли на путу друштвеног развоја.

Студијски програми у данашње вријеме неријетко се уписују само да би се нешто студирало или одложила неминовна евиденција на бироима. А на бироима стање и даље непромијењено. Како данас, тако и прије десет година.

У мору статистика и даље су најдоминантнији економисти и правници, док из надлежних филијала и завода тврде да их јесте на евиденцијама највише са тим звањем, али да међу послодавцима ипак постоји потражња за тим кадром.

Ипак, то није охрабрујућа вијест, као ни чињеница да педагози, географи и професори физичког и здравственог васпитања најдуже чекају посао. Слаба потражња за овим кадром присутна је већ дуже вријеме и то углавном због неповезаности тржишта рада са образовним профилима и уписном политиком.

Високошколске установе из године у годину као да преписују уписне квоте, што неодлучним младима, тек изашлим из школских клупа, на располагање нуди само широку лепезу студијских програма и диплома које нису и још дуго времена неће бити потребне пословној заједници.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана