Дипломатски скандал

Горан Маунага

Фотографија на којој Бакир Изетбеговић са делегацијом из Египта показује четири прста, симбол протестаната у Египту, изазвала је јуче праву лавину.

То јесте вид позиционирања Изетбеговића пред долазеће изборе у БиХ, али кога занима то, осим њега, наравно, кад је ту ријеч о дипломатском скандалу, једном у низу сличних, те о свјесном радикализовању односа који БиХ не води ничему добром.

Баш зато што је ситуација на Блиском истоку све компликованија и што ништа није исто до прије годину, Изетбеговић би, због функције коју обавља, морало да има бар мало више дипломатског такта.

Другим ријечима, никако не би требало да се, самоиницијативно, ставља на једну од зараћених страна. Има, он, наравно, право на своје мишљење, али не и на то да као члан Предсједништва БиХ доведе до тога да Министарство иностраних послова Египта на рапорт позива представника амбасаде БиХ у тој земљи и БиХ оптужује да се мијеша у њене унутрашње послове.

Имао је Изетбеговић сличне испаде и прије двије године кад је величао турску окупацију поручујући да су односи између БиХ и Турске "братски и нераскидиви" и да су засновани на "заједничкој историји, култури и традицији".

У тој скандалозној изјави којом фризира историјске чињенице он је навео да "Турска и БиХ имају заједничку прошлост и, акобогда, заједничку будућност". Уопште га није било брига шта о томе мисле Срби и Хрвати.

Једна од Изетбеговићевих посластица је и мијешање у унутрашње ствари држава у најближем окружењу. Тако је тај бошњачки члан Предсједништва БиХ прије двије године покушао да формира, одређује, саставља власт и у Црној Гори. Тада је рекао да "Бошњачка странка треба да уђе у коалицију са ДПС-ом".

У случају Египта, као ни много пута до сада, није га очигледно било брига шта о његовом иступу мисле сви остали у земљи у којој живи. Један дипломатски скандал мање-више, кога брига.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана