Дипломатски промашаји

Ведрана Кулага Симић

БиХ годинама не успијева да среди стање у својој дипломатској мрежи, а то и не треба да чуди јер се није претјерано усрећила ни са самим министрима међу којима је било појединаца који су мандат искористили за путовања по егзотичним дестинацијама.

Много тога у БиХ, односно већина ствари још није дошла на своје мјесто ни након дуже од двије деценије и зато живимо у земљи у којој владају застоји, блокаде и која је на лошем гласу широм свијета.

Дипломатија је једна од њених најслабијих карика, а имајући у виду какав је њен имиџ требало би да буде најјача.

Многи који су послати у амбасаде, конзулате и мисије БиХ широм свијета нису се снашли и то је оставило посљедице по цијелу дипломатску мрежу. У неколико наврата се тражила анализа стања у том сектору, али ни од тога није било претјеране користи.

Закључци су махом гурнути под тепих и ту и стоје, а цијела земља трпи због тога.

Посљедњи извјештај о раду Министарства иностраних послова БиХ показао је какво је стање у том сектору било прошле године. Извјештај је само дао нови лош печат ономе што смо могли да гледамо и у ранијим периодима, у којима је акценат такође стављан на поражавајуће податке који су стизали са многих крајева свијета.

Нови пресјек стања на терену је показао да је економска дипломатија још на ниском нивоу и да су са неким земљама, умјесто контаката инвеститора, размјењиване новогодишње честитке и то из пристојности и културе. И то је само један од наведених примјера у којима је, између осталог, стоји да БиХ није направила помака у односима са неким од највећих економија на свијету као што су САД, Јапан, Канада...

БиХ мора под хитно да повуче конкретне потезе који ће поправити слику и њену позицију на међународној сцени. Наравно, ако то надлежни и желе јер овако се само милиони марака беспотребно дају за рад дипломата и њихов смјештај далеко од куће. Потребно је сјести и добро промислити на којим странама свијета немамо ниједну канцеларију, а гдје их, можда, има и више него што би требало, а то се не види у резултатима рада.

То није никакво мудро слово, као што није ни чињеница да у дипломатију не морају да иду само они са чланским картицама већ они са знањем који и могу то да искористе и привуку инвеститоре у БиХ. 

Јасно је да ништа не може да се промијени преко ноћи, али однекуда се мора кренути. Неки потези су већ повучени. Поједини амбасадори су повучени из својих дипломатских канцеларија, а други именовани на њихова мјеста када су нови чланови Предсједништва БиХ преузели послове. БиХ, а тиме уједно и Српској потребне су инвестиције, а дипломатија је један од путева који воде ка томе. Ако не и главни.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана