Дипломатске кривине

Ведрана Кулага Симић

Спољнополитички статус БиХ и дипломатско-конзуларна мрежа одавно су под лупом надлежних институција у овој земљи, али помака набоље нема ни на видику.

Прича о изузетно лошој дипломатију БиХ није од јуче. Присутна је годинама и тешко да ико може набројати колико је пута покренута нека активност како би било сагледано стање и утврђене мјере за излазак из кризе, али су све редом падале у воду.

У мору дипломатских проблема посљедњих дана испливали су подаци о раду, односно дестинацијама које је у свом мандату посјетио актуелни министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак. Обишао је доста земаља, али је, као и масу пута до сада, кључно питање остало без одговора. Шта је од тога БиХ добила, осим рачуна за смјештај, авионске карте и остало?

То питање, али без одговора, је дуже на снази него одлука о именовању Црнатка на позицију првог човјека Министарства иностраних послова БиХ.

Тешко да има нека земља на свијету која је толико запустила своју дипломатску мрежу од БиХ, а која, истовремено, жели да постане пуноправна чланица ЕУ. О том немару најбоље говоре слике објеката које је БиХ наслиједила од бивше Југославије. Зидови буђави, подови непрепознатљиви, кровови пропали... Права слика наше дипломатије. А министри путују ли, путују.

Нико не спори да је то заправо и посао министра иностраних послова, ма ко он то био, али и ту треба да постоји неки ред и процјена шта нам треба, а шта не. Неће нам се поправити спољнополитички имиџ ако нам се министар буде појављивао на сваком форуму, конференцији и семинару.

То је управо оно што Црнатку тренутно највише замјерају. То да је превише присуствовао таквим скуповима, а истовремено на веома мало званичних састанака са важним званичницима из региона, Европе и свијета на којима би разговарао о неким битним питањима.

Због чега је то тако мораће сам да да одговор пред посланицима половином новембра када ће то питање доћи на дневни ред.

У цијелој причи није толико битан ни сам Црнадак. Важно је да неко одговори због чега БиХ годинама само диже руке и слијеже раменима када се помене њена дипломатија.

Доста је било састанака разних комисија и група чији се рад сведе на то да усвоје неколико закључака којих се ни они сами не сјећају након неколико дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана