Дипломатска офанзива

Ведрана Кулага Симић

Европски шефови дипломатија и парламентарци, као и представници америчке администрације посјетили су ове седмице БиХ. Састанак тамо, састанак овамо, а порука са свих мјеста иста: БиХ је у озбиљним проблемима и домаћи представници власти треба да нађу рјешења које ће земљу покренути са мртве тачке, потребан је нови приступ, али критеријуми за улазак у ЕУ остају исти.

Да само у великим проблемима, то одавно знамо. Да је рјешење на домаћим снагама - и то, али тешко да ће неке ствари кренути набоље у неком ближем периоду.

БиХ већ дуго муку мучи са истим проблемима који су надалеко познати: спровођење одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру, успостављање ефикасног механизма координације те борба против корупције и организованог криминала, неколико стотина хиљада незапослених и тако даље и тако шире.

Дипломатска офанзива на БиХ само је још једном потврдила горе наведено. Понуђена је помоћ и као безброј пута до сада јасно речено да је све на домаћим лидерима.

Шефица хрватске дипломатије понудила је помоћ надлежнима у БиХ на њиховом путу ка ЕУ, од које је ова земља и више него далеко. Европски парламентарци су скренули пажњу на оно на шта су се протеклих дана и мјесеци фокусирали представници из цивилног сектора. Чак су неки од њих позвали и становнике РС да, као и они у ФБиХ изађу на улице. Како ће то да ријеши проблеме у БиХ никоме није јасно.

Своју подршку на путу БиХ дала је и америчка администрација и то преко директора Одјељења за јужну и централну Европу у Стејт департменту Џонатана Мура.

Сви дају подршку и нуде помоћ, али помака нема.

Да ли смо заиста толико компликовано посебни или ...? Да ли је проблем у нама или у онима који за нас можда имају неке планове који се не слажу са стварном сликом овог поднебља? Да ли ћемо имати неке користи од свих тих силних посјета и састанака?

БиХ је у пат позицији и то је свима јасно, исто онолико колико је тешко повјеровати да ће се нека клупко почети одмотавати до краја ове изборне, 2014. године.

Представници Европске уније су дошли и тиме показали да нам ипак нису у потпуности окренули леђа, али и поручили да желе да БиХ постане функционална земља која може да настави или боље речено да почне са спровођењем реформи које су потребне за градњу њеног европског пута.

И толико од дипломатских посјета. Дођох, прођох, отидох.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана