Дипломатија зачињена псовкама

Свјетлана Шурлан

У БиХ данас свако себи даје за право да се бави дипломатијом.

Случај савјетника федералног министра пољопривреде Јерка Лијановића, Суада Чамџића прави је примјер за то.

Он се, очигледно без икакве професионалне и дипломатске културе, на еминентном скупу УН организације понашао чаршијски, као да није ни изашао и бх. махале.

Чамџић је амбасадору БиХ у Риму и сталном представнику БиХ у Међународном фонду за развој пољопривреде УН (ИФAД) рекао "да се ј... и да га набије на к....", те драматично напустио сто.

"Чашћење" амбасадора овим "сочним псовкама" Чамџићу очигледно није било довољно, па је амбасадору поручио да ће "радити оно што је наумио", а да Aмбасада БиХ ради како она хоће.

Без очигледног повода и у намјери да изазове инцидент Чамџић је учешће БиХ на скупу посвећеном развоју пољопривреде претворио у дипломатски инцидент, послије којег његова смјена у кабинету министра Лијановића не би требало да буде спорна.

Чамџић је својим поступком доказао да у институцијама треба прекинути праксу именовања по ко зна каквим критеријумима, осим стручности, јер су посљедице тога очигледно фаталне.

Послије ове бруке пред свијетом логично се поставља питање, ко то савјетује званичнике ове земље? Какве су њихове професионалне референце? Знају ли уопште какво понашање се оставља код куће, а какво показује свијету?

Несумњиво је да су статус БиХ у међународним организацијама, који је ионако на "стакленим ногама", својим уличним рјечником одлучили да униште Чамџић и њему слични.

Свијету смо још једном показали да је његовање односа међу нама самима веома тежак задатак, а да не говоримо о односима са странцима.

Сутра не треба да чуди ако функционери из БиХ на било којем важнијем догађају у свијету буду непожељни.

Заслуга је то многих Чамџића.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана