Дипломатија под ручном

Ведрана Кулага Симић

Тресла се гора, родио се миш!

Тако се најједноставније може описати дуго најављивана сједница Истражне комисије за анализу стања у дипломатско-конзуларној мрежи и саслушање првог човјека Министарства иностраних послова ове земље Игора Црнатка.

Иако су многи мјесецима чекали датум када ће се министар наћи пред члановима комисије како би се објаснило у најмању руку катастрофално стање у ДКП мрежи, на крају је прича сведена на то какво је стање на терену, а у сјенци је, поново, остало питање које је одавно над БиХ - ко је за то крив?

БиХ дефинитивно има најлошији дипломатски статус када је ријеч о државама региона, али и шире, због чега не треба да чуди да са бројних адреса готово сваки дан стижу критике у вези са стањем у њеној ДКП мрежи.

Одавно је јасно да се амбасадори махом постављају на основу симпатија које имају према некој од политичких партија које су на власти, а не према стеченом образовању из дипломатије и међународних односа, те искуству у тим важним водама.

Такав однос према позицијама амбасадора и другим важним у сједиштима широм Европе и свијета довео је до овога што данас имамо, а имамо веома лош имиџ и неповјерење који ни у сну не могу да подигну БиХ у очима странаца и отворе нове путеве за нове инвестиције.

А то је БиХ, као и свакој земљи, потребно. Нажалост, далеко смо од тога.

Урушавање дипломатије ове земље траје годинама, а многи су то знали, видјели, али нису реаговали. А могли су. Зашто је то тако, то најбоље они знају, а јавност из свега тога може да прочита да је и од таквог расула неко вјешто извлачио корист на општу штету.

Проблеми дипломатије не могу више под тепих. Једноставно јер ни тамо нема више мјеста. Толико је ствари завршило баш на "тој адреси" да појединци не би смјели ни да помисле да и овај пут крену по старим, добро утабаним стазама.

Дипломатија је свакако један од стубова сваке земље и само јака, одговорна и способна машинерија у сједиштима ДКП-а може бити гарант стабилног спољнополитичког статуса. То је оно што треба БиХ, а пут до тога сигурно нису неспособни људи на руководећим позицијама који се тек на тим задацима први пут сусрећу и са дефиницијом дипломатије.

Истражна комисија са почетка мора да састави записник и да јасно усмјери надлежне куда даље. БиХ мора, ако то жели, да изађе на прави пут, и то што прије. Више нису у питању минути, већ секунде. Не само за дипломатију.+++ 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана