Дипломатија по Aлкалају

Глас Српске
Дипломатија по Aлкалају

Министар иностраних послова БиХ Свен Aлкалај права је слика стварне али невјероватне творевине БиХ, парадигма њене дипломатије која је, као нигдје у свијету, претворена у сервис страначких и личних потреба. Силајџићевих и Aлкалајевих.

Посљедњи гаф овог уходаног двојца Странке за БиХ је најава организовања комеморативног скупа 11. јула у Aмбасади БиХ у Канбери у Aустралији, поводом обиљежавања погибије Бошњака у Сребреници 1995. године.

С циљем претварања те амбасаде у вјерско-пропагандни објекат Aлкалај је одмах опозвао отправника послова амбасаде Момчила Вуковића и на његово мјесто, све са путним налогом, у далеку Aустралију упутио Динка Томца са задатком да организује комеморацију.

У склопу тог обиљежавања планирано је учење фатихе, извођење илахија и наступ хора "Шехиди", али и подјела пропагандног изборног материјала с упутством за начин гласања.

Вуковић је хитно ражалован, јер је почео да поставља питања око невјероватног наређења о употреби зграде амбасаде за обиљежавање страдања припадника само једног народа.

Значи ли то, с разлогом је питао Вуковић, да би у згради амбасаде послије овога требало да се дају парастоси и одржавају мисе за поубијане Србе и Хрвате током рата у БиХ, и можда и за оне страдале у Другом свјетском рату?

У Aмбасади БиХ у Канбери тренутно су запослена само три човјека, а за комеморацију је најављено присуство око 400 људи. Силајџић и Aлкалај и тај су проблем ријешили лако: ангажовали су Вијеће БиХ организација Aустралије и предсједницу тог удружења Сенаду Софтић-Телаловић.

Због "високог циља" намјере обиљежавања 11. јула у згради амбасаде, занемарили су чак и чињеницу да је то подијелило и саме Бошњаке у Aустралији и изазвало сукоб међу њиховим организацијама.

Наиме, Управни одбор Aустралијско-босанског исламског центра "Дир Парк" донио је одлуку којом тај центар замрзава све односе са  Вијећем БиХ организација, а као један од разлога наведена је и злоупотреба комеморације у вези са Сребреницом.

Дакле, пошто је немогуће да се ова вануставна одлука институционално спријечи из саме БиХ, како би то требало, онда нема боље реакције од те.

Јер, нормалног човјека тјеши сазнање да Бошњаци, ипак, нису "сви 100 одсто као Силајџић и Aлкалај".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана