Дипломатија на бх. начин

Ведрана Кулага Симић

БиХ има проблема скоро на свим странама свијета, барем када је ријеч о стручности људи којима је дат задатак да БиХ представљају у дипломатским круговима од Европе, преко Америке до арапских земаља.

У дипломатско-конзуларним представништвима сваке земље, па тако и БиХ, каква год да она била, треба да сједе стручни људи који су добро испекли занат у међународним односима како би одговорили изазовима позиције на коју долазе или на којој су већ засјели. Одавно, међутим, код нас није тако, а да руже не цвјетају доказала је и информација из Министарства иностраних послова БиХ у којој су сабране биографије свих амбасадора, шефова мисија и генералних конзула који су огледало БиХ у свијету.

И то није ништа ново. Годинама се прича о томе какви кадрови представљају БиХ у дипломатији, да су неки далеко од потребних квалификација, али се, до сада и за сада, о томе само прича. А од тога нити смо, нити ћемо имати ишта.

Дипломатија је прозор у свијет сваке земље и то је, ако ништа друго, сасвим довољан разлог због којег амбасадори треба да буду стручњаци и да знају како се ради у тој сфери. Зато би барем, прије одласка у те мисије, требало да имају додира са тим пословима.

Не може, на примјер, свако ко се имало разумије у физику или математику да само због тога буде професор или научник. Тако је или би барем требало да буде у дипломатији, али они у чијим је рукама право да именују представнике ове земље на тим и сличним позицијама, на то очигледно тако не гледају.

Изгледа да је постало нормално да мјесто у дипломатији буде намијењено за "заслужне" и "нераспоређене" по страначкој линији или личним симпатијама. Нажалост, тешко се може стећи другачији утисак.

Прича о лошем стању дипломатске мреже БиХ није од јуче, али је очигледно да проблем постаје све већи. Небројено пута до данас је најављивана свеобухватна анализа стања у ДКП мрежи ове земље, али од свега није било ништа.

Посљедња шанса је у рукама посљедње радне групе која је добила задатак да пречешља дипломатску мрежу БиХ, која је тренутно више препрека, а не прозор у свијет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана