Дипломатија без дипломата

Драгана Орловић

Дипломатско-конзуларне мреже БиХ годинама су на мети критика због велике потрошње новца, лошег рада и кадровске структуре.

Позиције конзула све чешће добијају политички подобне особе, а све мање каријерне дипломате.

Да је тако најбоље показује податак да БиХ има шест конзулата у свијету, од којих пет воде конзули без икаквог дипломатског искуства.

Тако од генералних конзулата у Чикагу, Истанбулу, Милану, Штутгарту, Минхену и Франкфурту, само конзулат у Милану има каријерног дипломату, који је именован на ту функцију са мјеста савјетника у Министарству иностраних послова (МИП) БиХ.

Улога генералних конзулата првенствено је рјешавање статусних питања наших грађана у дијаспори, што подразумијева одлично познавање домаћих и међународно-правних прописа, али нигдје нема јасних показатеља на који начин су та питања ријешена.

Још један од проблема наше дипломатији без дипломата је национална структура, која је и више него драстично нарушена у корист Бошњака, којих има готово двоструко више него Срба и Хрвата заједно.

Све то указује на чињеницу да је неопходно направити детаљну анализу цијеле кадровске структуре у дипломатско-конзуларној мрежи, почевши од њихових квалификација до учинка.

Међутим, од оснивања МИП-а није обављена квалитетна анализа стања иако друге земље то раде два пута годишње.

Најубједљивији доказ да у БиХ не постоји интересовање да буде урађена анализа стања у МИП-у и дипломатско-конзуларној мрежи, јер мјестима у дипломатији појединци награђују своје кадрове и то без икаквих дипломатских референци.

Скандалозно јесте и што БиХ нема израђен закон о спољној политици, као и да то питање већ десет година стоји у нечијој ладици.

Али као што то обично бива, у многим сферама у БиХ, па тако и у дипломатији, многе проблеме и аномалије најлакше је оставити испод тепиха или понудити неко рјешење које ће затим остати само мртво слово на папиру и са потписом "дипломате".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана