Дипломате

Маријана Миљић Бјеловук

Кривци за овакво стање су свакако надлежни за ДКП мрежу, јер допуштају да БиХ представљају необразоване дипломате, чији је једини циљ да уживају трошећи буџетски новац грађана

Грађани БиХ немају никакве користи од дипломата које их представљају у иностранству, а за чије плате годишње из буџета институција БиХ исцури неколико милиона марака.

Да је тако показује и документ који је Савјет министара БиХ доставио Представничком дому Парламента БиХ, а у којем ни у једној реченици нису похваљене дипломате из БиХ, јер једноставно нису ништа добро ни урадиле.

Овај документ је показатељ катастрофалног стања у дипломатско-конзуларној (ДКП) мрежи БиХ, јер свака реченица свједочи о томе да активности и дипломатски контакти немају никакве ефекте. Из својих удобних фотеља и луксузних смјештаја нису омогућили реализацију ниједног озбиљног привредног пројекта, ни посјету на високом нивоу.

Осим тога, њихов наступ на састанцима у земљама окарактерисан је као агресиван, неумјерен и контрапродуктиван, што јасно говори о томе какви нас људи представљају у иностранству. Све то указује на чињеницу да дипломате раде све само не оно што би требало. Односно, не раде ништа, понекад се појаве на послу, оду на састанке, чисто да то буде забиљежено у списима.

Кривци за овакво стање су надлежни за ДКП мрежу, јер допуштају да БиХ представљају необразоване дипломате, чији је једини циљ да уживају трошећи буџетски новац грађана.

Заузврат грађани БиХ ништа не добијају осим лоше слике коју дипломате диктирају о својој земљи.

Овакав став и понашање дипломата сигурно је главни узрок због којег страни инвеститори окрећу главу од БиХ и за њу не желе ни да чују, а камоли да улажу свој новац у пројекте који ће омогућити отварање радних мјеста.

Овакав сценарио страни инвеститори писаће о БиХ све док у ДКП-овима буду сједили нестручни људи.

Једно је сигурно, а то је да многе дипломате само срамоте БиХ и додатно је, иако смо мислили да не може више, уназађују. Анализа рада ДКП-а годинама се пролонгира са једним циљем, јер би сигурно овај документ показао оно што већ одавно сви знају.

И док чекамо на анализу, чије ће доношење појединци сигурно додатно пролонгирати на неколико идућих година, дипломате ће наставити са старом праском лошег, односно никаквог рада и трошења буџетског новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана