Дипломац

Жељка Домазет

Да је БиХ огрезла у свакојаком јавашлуку потврђују и информације да је први човјек најважније и најосјетљивије безбједносне агенције Осман Мехмедагић без валидне дипломе. Да ли је заиста диплома директора Обавјештајно-безбједносне агенције валидна или је ријеч о дипломи прибављеној различитим муљажама, потврдиће истрага, али је срамотно да било ко ужива на неком радном мјесту са документима која нису стечена на ваљан и законом прописан начин.

Као нигдје у свијету, у овој земљи се изгледа стручна спрема доказује без докумената, папири се узимају здраво за готово и када се само мало зачачка, онда се откривају силан јавашлук и којекакве малверзације.

Ако се има у виду чињеница да сви званичници буду бирани или именовани кроз различите службе, врло је индикативно да основне провјере када је ријеч о стручној спреми нису детаљно извршене за директора ОБА. Узме ли се у обзир чињеница да је диплома коју је Мехмедагић доставио приликом именовања за директора ОБА стечена прије 12 година, а да је ријеч о времешном човјеку који би за коју годину требало да иде у пензију, сваком ко иоле држи до валидног образовања морало је то бити сигнал да изврши додатне провјере о томе гдје и на који начин је стечена.

Када се има у виду чињеница да се ради о дипломи човјека који треба да се бави врло осјетљивим и повјерљивим питањима једне земље, онда су те провјере морале бити далеко темељитије и опсежније. Да је неко дипломац и да стиче факултетско образовање при заласку радног вијека је играрија иза које може бити лични хир или неки прљави посао или намјера.

Врло је индикативно да се на чело једне безбједносне агенције каква је ОБА поставља човјек који је “завршио” факултет који нема никакве везе са безбједношћу и уз то је приватни. Без обзира на то како ће се завршити ова бламажа, јасно је као дан да би у свим институцијама у овој земљи морала да буде извршена детаљна инспекција о томе ко има какве дипломе и звања, на који начин и гдје их је стекао и да се додатно поведе рачуна о томе коме се повјеравају важни послови у земљи.

Како ће провјера дипломе Османа Мехмедагића завршити, немогуће је прогнозирати јер није први пут да је диплома неког званичника у овој земљи спорна, али чињеница да је и стручна спрема оних који воде институције под великим знаком питања довољно говори сама за себе. Имајући све то у виду, није ни чудо да и због оваквих ствари и пропуста БиХ срља у суноврат. Како су ствари кренуле, неће бити чудо да они који су заиста годинама трљали клупу и по свим стандардима стекли диплому, знање и звање буду доказивали да све то посједују, док ће они који своје дипломе и звања стичу на рате и по трафикама водити институције и ову земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана