Диплома за украс

Драгана Орловић

То да факултетска диплома није гаранција да ћете се у данашње вријеме брзо и лако запослити постало је већ одавно сасвим јасно и познато. На тржишту рада влада огромна конкуренција, а армија незапослених у редовима чека за свако новоотворено радно мјесто.

Везе, познанства, пријатељства, партијска књижица или нека луда срећа постале су, нажалост, обавезан додатак дипломи и провјерени рецепт за добијање бољег и плаћенијег посла. Част изузецима. И фирмама, и послодавцима.

И тако у недостатку радних мјеста многи су принуђени да траже и раде било шта како би зарадили за живот, али ни тражење тог "било шта" није лако.

Послодавци су већином неповјерљиви према факултетлијама који им се јављају на конкурсе за послове предвиђене за оне са средњом стручном спремом или НК раднике, па тако диплома умјесто предности аутоматски постаје камен спотицања.

Апсурд јесте, али дешава се да су многи остали ускраћени за радно мјесто баш зато што су били превише квалификовани.

Зашто? Једноставно из страха. Послодавци не желе да ангажују некога ко ће, како кажу, у њиховом предузећу бити само док не пронађе нешто боље.

Свјесни да им превише квалификовани радници могу бити терет а не помоћ, већ на самом почетку их елиминишу.

Има логике, али није поштено.

То је посебно случај са младим људима који су "фришки" са факултета. Говоре стране језике, посједују разне сертификате и познају рад на рачунару, али немају искуство. Њихова апликација на конкурсима за одређено радно мјесто гдје су и више него превише квалификовани директно је прецртана. Ријетко ко од послодаваца на њих гледа из угла да су они спремни да раде, да им треба да зараде и да су ту јер немају другог избора. Да код куће имају на десетине одбијеница и да захваљујући њима и немају то неопходно радно искуство, које је један од главних услова за добијање посла.

И док се тако врте укруг, одлазећи разне разговоре за посао, обесхрабрени су и свјесни да им је диплома, умјесто олакшице, постала једна озбиљна и нелогична препрека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана