Дино и остали лицемјери

Дарко Момић

Директорица БХ Радија Пејка Медић од доласка на ту функцију у мају 2017. године налази се на мети бруталних напада и увреда због којих је тражила и полицијски заштиту. На челу колоне у посљедњем оркестрираном нападу нашао се режисер Дино Мустафић који свој босански/бошњачки екстремизам невјешто покушава да умота у обланду наводне борбе за грађанску БиХ.

Мустафић је на “Твитеру” оптужио Медићеву да је суспендовала редакцију Драмског и документарног програма уз оцјену да је то “идеолошко-политичка цензура која не смије проћи без реакције културне јавности”. Упркос томе што су његове тврдње потпуно неосноване и лажне, јер је Медићкин једини гријех што је од уредника Драмског и документарног програма Миралема Овчине тражила да у плану програма назначи који програм је репризни и по који пут се репризира из простог разлога што су неке емисије и драме репризиране скоро сваке седмице, услиједиле су реакције, али не културне јавности. На Медићку се острвила сарајевска врана и јалија упућујући јој путем друштвених мрежа најцрње пријетње и увреде, а Мустафићеве лажне оптужбе подржали су и бивши новинар, пардон бивши кандидат СДП-а за члана Предсједништва БиХ Бакир Хаџиомеровић, затим директор Меморијалног центра Поточари-Сребреница Емир Суљагић, као и пар скрибомана српског имена и презимена са мјестом пребивалишта у највећем граду Републике Српске.

Поред лажних оптужби да је суспендовала редакцију Драмског и документарног програма, што је у свом саопштењу недвосмислено потврдио и генерални директор БХРТ-а Белмин Карамехмедовић и том истином на себе навукао гњев сарајевске чаршије, Медићки се на терет ставља и да је онемогућила и забранила појављивање појединих саговорника у програму БХ Радија. Она је то и отворено признала уз образложење да док је она на челу БХ Радија на том медију нема мјеста за острашћене и неадекватне саговорнике који својим пристрасним и необјективним изјавама иритирају највећи дио припадника једног народа. И апсолутно је у праву, јер прокламована уређивачка политика јавног РТВ сервиса БиХ, а природно би било и свих других медија, треба да подразумијева објективан и уравнотежен приступ према свим појавама и догађајима, па тако и према догађајима из најближе историје који оптерећују међуљудске и међунационалне односе на овим просторима зато што нико не жели да прихвати да ствари нису црно-бијеле и да је стереотип о жртвама на једној и злочинцима на другој страни управо то - стереотип.

А објективан и уравнотежен приступ подразумијева управо разбијање стереотипа. И зато не чуди што лажни борци за слободу говора ниједном нису проблематизовали што се у програму БХ Радија годинама није чуо глас Џевада Галијашевића. И нека није, али назвати неке људе лицемјерима за њих је донекле и похвално.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана