Дим на малом одмору

Данијела Бајић
Дим на малом одмору

Док се класичне цигарете посљедњих година темељно протјерују, електронске су постале доступне чак и дјеци, а како у себи не садрже дуван, већ неке друге материје, оне не подлијежу закону о забрани продаје малољетним лицима.

Старији пушачи их не сматрају штетним већ као прелазну варијанту између праве цигаре и коначног престанка пушења. Млађи су, изгледа, једва дочекали такво објашњење па га, уз алиби одраслих, купују и троше максимално.

Ова нова разбибрига дежурних зависника - такозвани “вејп” постала је ин, тако да више ни мотани дуван није алтернатива за све скупље класичне цигарете у кутијама. Нови порок данак узима на јавним мјестима, а све чешће и у школама.

Лаици би рекли да су паметни тинејџери нашли рупу у систему па само опонашају старије и пуше оно што је маркирано као “безопасно”. Проблем је вишеслојан, јер, не само да је “вејп” штетан, већ је у потпуности законит за набављање, чак и за оне испод 18 година.

“Тик ток” генерација пуши “вејп” у учионицама, а ново доказивање зрелости су разноразни изазови који укључују и овај модни тренд. А он им је лако доступан. Клинци, и они мало или пуно старији, могу да га у разним аромама купе на киоску, без показивања личне карте.

С друге стране, и произвођачи су се врло лукова снашли да регрутују нове пушаче, тако што нуде “здравије” варијанте у стотинама различитих облика, тако да и законодавци имају муку да то све предвиде и обухвате прописима.

Без обзира на аларме здравствених радника и струке који кажу да и е-цигарете, иако мање опасне од правих, такође штете здрављу, јер никотин изазива зависност а, код млађих могу да буду увод у пушачки стаж и прелазак на прави дувански дим.

Зато, драги родитељи, брзо на “Јутјуб” и добро проучите разлику између поњер банка и “вејпа”, јер су према писању свјетских медија тестови на е-цигаретама заплијењеним од младих открили да садрже опасне нивое олова, никла и хрома.

Едукујте дјецу о штетности новог тренда, јер држава очигледно не планира да забрани млађима куповину производа који су просвјетари и љекари одавно маркирали као штетног по здравље и развој младог човјека. На крају се, изгледа, све своди на кућно васпитање.

Осим у случајевима гдје и маме и тате воле да електронски задиме просторију. Ту већ помоћи нема

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана