Дил са криминалом

Горан Маунага

Нови прилог парадоксима у БиХ, диловима који ће остати некажњени је и чињеница да је Служба за послове са странцима цијелих седам година, док је на њеном челу био Драган Мектић, била смјештена у просторијама санџаклијске фирме "Ећо компани" чији је сувласник Смаил Ећо у децембру депортован из БиХ на три године јер представља опасност по националну безбједност.

Безбједносна агенција све вријеме је била смјештена, дакле, код особе опасне по националну безбједност.

Посебно је забрињавајуће то што, како тврде упућени, власници просторија које је Служба унајмљивала никада нису прошли безбједносне провјере, а имали су кључеве свих просторија и слободан приступ у њих.

И зато становници БиХ могу само да страхују, и да од Бога моле помоћ кад је у питању безбједност у БиХ.

Тим више јер и садашњи директор Службе Слободан Ујић, покушавајући да ублажи чињенице и извади Мектића, претпоставља да безбједносно опасни Ећо "можда није био опасан свих тих седам година, него само у посљедње вријеме".

Додатно поразно је и то што су, умјесто Службе, Мектића и Ујића, Ећу као опасног по националну безбједност идентификовале друге безбједносне агенције.

А још поразније је то што је Служба тако опасном криминалцу, као и његовим компањонима, умјесто протјеривања, покриће за боравак у БиХ правила фиктивно регуларним одобрењима. Уз то су за пар година зарадили милионе на рачун те службе.

Послије свега, због недостатка истраге, нико са сигурношћу не може да тврди до које су мјере Мектић и Ујић угрозили државу БиХ и њену безбједност.

А и Мектић и Ујић, послије оваквих сазнања, ни у једној правно уређеној држави више никад не би могли да обављају ниједну функцију од јавног, друштвено-државног значаја. Плус, што би додатно дебело кривично одговарали.   

Али пошто је ријеч о БиХ, о томе неће бити спроведена ни истрага, а камоли да ће положаји двојице "безбједносних фактора" бити доведени у питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана