Дијаспора

Тања Шикањић
Дијаспора

У БиХ годишње у просјеку пристигне око двије милијарде марака из дијаспоре, као помоћ коју становницима БиХ шаље родбина из иностранства.

Усљед пада стандарда и повећања незапослености у земљи, новчане дознаке су посљедњих година значајан вид помоћи, којој се може приписати заслуга што дефицит текућег рачуна БиХ није драстично већи.

Иако су користи ове финансијске помоћи вишеструке, јер утичу на побољшање куповне моћи становништва, а самим тим и на раст производње, код нас још увијек није препознат значај дијаспоре, јер ни на ентитетском, нити на државном нивоу, не постоји министарство које би се бавило искључиво овом популацијом.

За разлику од Србије, у чијој Влади дјелује Министарство дијаспоре, које је задужено за стварање услова за укључивање држављана Србије који живе у иностранству у економски и културни живот земље, у БиХ не постоји институција која је надлежна за ова питања.

То представља једну од отежавајућих околности која успорава значајнији прилив новца у привреду из дијаспоре, јер за сада наши људи који живе у иностранству веома мало усмјеравају новац у покретање производње.

У том смислу би било неопходно угледати се на земље у региону, те радити на успостављању сталне сарадње дијаспоре са свим институцијама у земљи, те олакшавању страних улагања у земљи.

Новац би у том случају био каналисан у токове гдје је заиста неопходан, не би одлазио искључиво у крајњу потрошњу, већ би се паметним улагањем враћао кроз приходе. Користи од тога имала би и сама дијаспора.

Дознаке дијаспоре су, без сумње, један од битних стубова макроекономске стабилности земље, али упркос томе стратешки план коришћења тих средстава и њиховог улагања у веће инвестиционе пројекте не постоји, те се милијарде марака, које дијаспора сваке године "упумпава" у матицу, и даље користе углавном за попуњавање рупа у кућном буџету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана