Дијалог

Свјетлана Шурлан

Дуже од двије године води се структурални дијалог о реформи правосуђа између БиХ и ЕУ.

Надлежни су се састајали једном или евентуално два пута годишње, расправљали о одређеним питањима, а онда је Европска комисија давала препоруке које је требало да се спроводе у БиХ. Од тога је тек занемарљив проценат испуњен, те ни на видику нема конкретнијег напретка у реформи правосуђа БиХ која би требало да буде на добробит свих.

Показало се да је највећи домет дијалога био договор да се састанци организују у Бањалуци, па у Сарајеву, Мостару, Брчком, па опет у Бањалуци, а све како се "они други" не би осјећали запостављеним.

Осим потписаног протокола о сарадњи тужилаштава БиХ и Србије, препоруке која је испуњена тек након треће рунде дијалога, те преноса предмета на ентитетски ниво, већих резултата нема.

Иако се као помак помиње и запошљавање тужилаца који ће радити на предметима ратних злочина, предмети на којима се годинама инсистира и даље су закључани у ладицама Тужилаштва.

Једна од препорука још од прве рунде дијалога била је и да се ријеши велики број предмета који по судовима чекају на рјешавање, првенствено оних комуналних, али чак ни у вези с тим питањем ништа није урађено.

Е, онда су сви сконтали да дијалог није форма за договор у БиХ, као што би требало да буде у нормалним земљама.

Сада се ЕУ окренула семинарима па је један такав организован у петак, наравно, по утврђеном редослиједу, у Сарајеву.

Са тема о раду правосуђа и питања која нису ријешена већ двије године, сада се покушава рјешавати још важнија тематика, организовани криминал и корупција.

Европски званичници су претпоставили да ће домаћи званичници имати више слуха за договор о овим темама него о комуналним предметима који су затрпали судове. На чему темеље те претпоставке, нису открили.

Једино што је сасвим сигурно је да ће идући дијалог, односно семинар бити у Мостару, а да ли ће бити икаквих резултата у међувремену, то и није битно, бар не у ненормалној БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана