Дијалог

Жељка Домазет
Дијалог

Да би БиХ опстала и да би коначно постала земља којом управљају дијалог и право на другачије мишљење показала је и дебата коју су пред очима сарајевске јавности у организацији Центра за културу дијалога водили премијер Владе Републике Српске Милорад Додик и високи представник Валентин Инцко.

Нико од присутних на дебати у Сарајеву није био ускраћен да поставља шкакљива, провокативна, умјесна и неумјесна питања која су више говорила о онима који су их поставили него о самим учесницима дебате.

Речено је јасно и недвосмислено и то у Сарајеву, у које је Додик дошао без устезања и условљавања, да БиХ може функционисати само на принципу коректности и политичког дијалога.

Додик је позвао политичаре и медије да воде рачуна шта је политички коректно и истакао да уважавање једних не значи оспоравање и негирање других.

Додик је од почека политичког ангажмана био спреман на дијалог, знајући да једино тако до јуче зараћени народи могу да ријеше проблеме. Није ли он био први политичар из Бање Луке који је дошао у Сарајево и разговарао са лидерима Бошњака и Хрвата и у вријеме када су многи у сарајевску котлину силазили у транспортерима и под силном пратњом мировних снага.

Показао је да се разговора не боји ни тада, ни сада, када су зграду на Марин Двору обезбјеђивали федерални полицајци који су Додиково учешће због атмосфере која влада у граду, означили као скуп највишег ризика.

Да ли ће Додиков примјер и рецепт дијалога и суживота умјети да слиједе други, ускоро ће се видјети. Хоће ли Харис Силајyић и Златко Лагумyија показати довољно политичке ширине и доћи у Бању Луку да грађанима РС појасне своје политичке ставове и изјаве? Да кажи какву Босну они то желе и за какву се залажу.

До сада то нису учинили, иако знају да се једино отвореним дијалогом уз уважавање и без омаловажавања легитимних ставова на сваком дијелу ове земље може изаћи из ћорсокака. Пут до бољег сутра нису сталне оптужбе и пребацивање кривице на другу страну. То би они који баштине право на патриотизам морали да знају. Aли и сарајевски медији које контролише овај двојац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана