Дијалог о правосуђу

Свјетлана Шурлан

Четврта рунда структуралног дијалога о реформи правосуђа између представника правосуђа БиХ, Републике Српске и ФБиХ, те званичника Европске комисије завршена је јуче у Брчком.

Од Бањалуке, преко Сарајева и Мостара, у Брчком се није одмакло даље од почетка, а прошле су скоро двије године.

Од првобитне замисли да се дијалогом ријеши надлежност Суда и Тужилаштва БиХ, да се спријечи да се Срби осуђују на двоструко веће казне него Бошњаци, да по свим основама, када му се прохтије, не суди и пресуђује, дошло се до тога да се на дијалогу рјешава све, само не ова питања.

Иако има одређених помака, истина у преносу предмета са нивоа БиХ на ентитетско правосуђе, мало је других резултата који би били за похвалу.

Разлог за то је првенствено непоштовање препорука које је Европска комисија из дијалога у дијалог давала домаћим институцијама.

Тек послије треће рунде потписан је Протокол о сарадњи у предметима ратних злочина са Србијом, иако је као неопходан оцијењен још на првом дијалогу и раније.

О том питању ништа конкретно, тужиоци су се састали два пута, таман толико да се упознају, а када ће резултати тих састанака бити видљиви, тешко је прогнозирати с обзиром на то да се обје стране интересују за предмете "Добровољачка", "Тузланска колона"...

Стално се истиче да је побољшање видљиво и у рјешавању старих предмета у судовима, али када се погледа статистика, занемарљив је број ријешених у односу на око два милиона предмета који су затрпани у ладицама. Законског рјешења, које би требало да стави тачку на овај проблем, нема ни на овом дијалогу, иако је као приоритет стављен на сва три претходна.

Изузетно мали проценат испуњених задатака даје за право да се сви запитају да ли је структурални дијалог представа за народ и параван да се нешто ради. Или је на крају структурални дијалог једини начин да се, како-тако, бар споро, представници правосуђа у БиХ натјерају да бар нешто ураде.

Шта год од тога да је, треба га вратити на почетак, на она питања због којих је покренут и не завршавати га док се самовољи Суда БиХ не стане у крај, а на неефикасност судија и тужилаца подвуче црта и коначно прекине агонија и неповјерење становништва у правосудне институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана