Дигитализација

Ведрана Кулага Симић

Долазак до компромиса у БиХ је, по скоро свим питањима и скоро увијек, трновит пут, а до циља се стиже "пет до 12" или "пет послије 12".

Тешко да се може издвојити неки проблем или питање, а да је рјешење стигло у право вријеме или који дан прије истека датог рока. Редовно су рокови и "пробијани", а посљедице стизале на адресе становника ове земље.

Један од посљедњих примјера у низу је медијски мрак који је пријетио да заузме мале екране становника Српске и ФБиХ јер надлежни годинама или нису озбиљно схватали тај талас дигитализације који је куцао на врата или једноставно нису знали шта треба да раде. Епизоде неуспјеха су се низале, а како је када "нестане слике" већ су осјетили појединци у Сребреници, Шековићима, Зворнику, Бијељини, Власеници и другим општинама, али би, судећи према најавама ресорног министарства, ширење медијског мрака могло стати.

Камен спотицања између надлежних у БиХ за реализацију пројекта дигитализације, односно уласка у неке нове модерне сфере преноса је, између осталог, био подјела опреме и право власништва над њом. 

Министарство транспорта и комуникација БиХ припремило је приједлог одлуке по којој су власници те опреме емитери, а то је став који се у Српској одавно заступа.

Сада је на реду Савјет министара БиХ да донесе своју одлуку, али и да надлежно министарство склопи уговор са сва три јавна емитера о преузимању опреме, њеном коришћењу, одржавању и другим обавезама.

То би требало да буде први корак који би ова земља кренула са дна на које је дошла, између осталог, због пробијања свих рокова за прелазак са аналогног на дигитални сигнал.

Ако све буде како треба, опрема би могла да буде постављена за неких два мјесеца, чиме бисмо откочили цијели процес о којем се у протеклом периоду причало само као о још једном у низу пробијеном року.

По томе је БиХ убједљиво држала прво мјесто у Европи, али све се може када се хоће - могао би се извући закључак. Јер, исти су захтјеви били на столу одавно, исти ставови који су доскора одбацивани као неосновани сада су прихватљиви.

Надлежни у БиХ на свим нивоима, као и челници у сва три јавна емитера, морају да озбиљно приступају овом питању јер нико нормалан не би требало да ради на штету свог народа. При крају је једна епизода из серијала дигитализације, а сви очекујемо да ће крај, по правилу, бити успјешан и срећан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана