Дигитализација

Жељка Домазет

Да би БиХ ускоро могла да се нађе у медијском мраку показује и чињеница да није на вријеме прешла са аналогног на дигитални систем емитовање телевизијског сигнала и да није испунила обавезе које је давно преузела.

На удару ће се наћи како јавни тако и приватни емитери и ако земље које су тај посао завршиле већ одавно, установе да им неки телевизијски канали из БиХ сметају при њиховом емитовању програма, посегнуће за тужбама након којих ће Регулаторна агенција за комуникације морати издати налог да се та телевизијска кућа гаси и не омета оне који су свој задатак извршили.

РТРС је одавно почео да уводи дигитализацију у својој кући али је због спорости друга два јавна емитера заустављен у свом науму да иде укорак са цивилизованим свијетом и уз то кажњен за искорак. С друге стране, претходни договор између јавних емитера био је да се неопходна опрема за дигитализацију књижи на саме емитере, али је у међувремену бивши министар транспорта и комуникација, Дамир Хаџић са својим пајтосима промијенио тај договор и напрасно га промијенио тражећи да се та опрема књижи или на државу или на БХРТ. На то РТРС, наравно, није пристао не желећи туђу опрему да уграђује у своје предајнике и све је стало.

Због силних надмудривања у томе шта је чије и ко је закаснио а ко преуранио БиХ је наново доведена у ћорсокак и у још један поред многобројних мракова, па ће јој и овај телевизијски доћи ко бибер по пилаву.

Било како било, чињеница је да БиХ за девет година није испоштовала међународне обавезе и рокове које је преузела.

Због оваквог и оволиког немара и институција и самих јавних емитера који нису жељели да иду у корак са РТРС-ом и дигитализацију заврше на вријеме, није ни чудо што грађани све чешће избјегавају плаћати РТВ таксу и што сваке године приходи од тога рапидно падају.

Све то скупа води до тога да ова земља заостаје на сваком пољу и што ће је данас-сутра обасути тужбе из других земаља због чињенице да ће постати не само сметња властитом развоју него и региону и свијету у цјелини.

Уосталом, свако жање оно што сије, а ова земља по свему судећи сије мрак и стога неће бити чудо да се суочи и са овим телевизијским.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана