Дезинформације

Свјетлана Шурлан

Све дезинформације не могу помоћи поплављеном народу.

Поред несреће која их је задесила, срећом се може назвати то што у почетку нису имали струје, а немају ни времена да гледају телевизију, те слушају радио и све што се пласира у етер. Једноставно, против воде се није могло, негдје мање, негдје више, али није се могло. Никада се неће ни моћи, колико год да смо уређена земља. Све остало касније јесте и треба да се побољша и никада не понови

Откако су поплављене прве куће у Српској, почеле су и прве дезинформације о надирању воде, штети, донацијама, одлукама институција, активностима и неактивностима власти и оних који то нису.

Сада када је плавни талас прошао РС, полако излази на видјело шта је, а шта није било тачно.

Оно што је првенствено кружило међу народом у Бањалуци била је информација да је брана у Бочцу пукла. Када је постало евидентно да то није тачно, "истина" је била да та иста брана "попушта", а затим да се кроз њу пушта већа количина воде него што би требало.

Разни експерти за водостаје и рад хидроцентрала имали су своје дефиниције, а када се ништа од тога није могло аргументовати, пласирана је прича да је до поплаве дошло јер се у Бочцу скупљала вода за Европско првенство у рафтингу које је требало да буде одржано ових дана.

Све и да је ова информација тачна, поставља се питање шта је онда са Босном, Дрином, Савом, Врбањом, Саном, Уном... Да ли се за све ове ријеке вода негдје чувала, па је пуштена након што су почеле кише?

Када се водена бујица већ распрострла по Српској, мртви су се у првим часовима бројали стотинама. Наводно су тијела утопљених несрећника плутала потопљеним градовима.

Зашто тврдити такве ствари и обмањивати народ, те застрашивати људе да је управо неко од тих тијела члан њихових породица? На сву срећу, с надом да се то неће мијењати, нагађања о стотинама мртвих нису тачна.  

Идуће што је услиједило у мору дезинформација било је да помоћ не стиже ни на који начин одређеним људима. На стотине притужби да нису добили чак ни воду за пиће било је на друштвеним мрежама. Сасвим могуће да има оних до којих помоћ није стигла, али да их је на стотине, тешко.

Прешло се и на политичку сцену, од тога ко је од политичара на терену, а ко не, ко се сакрио у мишију рупу, а ко у викендице по планинама, какви су међудржавни односи и да ли су државници намјерно потопили градове...

Све ово никако не може помоћи поплављеном народу. Поред несреће која их је задесила, срећом се може назвати то што у почетку нису имали струје, а немају ни времена да гледају телевизију, те слушају радио и све што се пласира у етер.

Једноставно, против воде се није могло, негдје мање, негдје  више, али није се могло. Никада се неће ни моћи, колико год да смо уређена земља. Све остало касније јесте и треба да се побољша и никада не понови.

А свако ширење лажи и дезинформација који могу довести до панике, додатне депресије, туге, боли, посебно међу угроженим становништвом, треба да буде на част онима који имају такве намјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана