Дестабилизација Српске

Мирослав Филиповић
Дестабилизација Српске

Чиновници OHR-а одлучни су да дестабилизују политичку ситуацију у Српској, а најновији потез у њиховом антидемократском дјеловању је готово вишемјесечни притисак на ДНС да иступи из владајуће коалиције у РС.

Немилосрдно газећи по основним демократским начелима и вољи грађана Српске, ови чиновници желе да по сваку цијену створе политичку кризу у РС и политичке процесе креирају искључиво по својој вољи.

У тој прљавој борби они не бирају средства за остварење свог циља. Отворено подржавају предсједника Демократске партије Драгана Чавића, а након што нису успјели да Здравка Крсмановића доведу на чело СП, подржали су га у оснивању НСП-а.

Лидера ПДП-а Младена Иванића држе већ дуже вријеме у шах позицији, уцјењујући га судским процесом, а познато је да Суд БиХ упорно одбија да се изјасни о његовој жалби.

У овим политичким структурама виде шансу за стварање опозиционог блока који би требало да сруши актуелну власт у РС и лидера СНСД-а Милорада Додика. Очигледно је да желе да створе инстант власт која ће слијепо да извршава њихову вољу.

Јесу ли то највише европске демократске вриједности? Да ли се уопште демократија може уводити на овај начин? Да ли чиновници OHR-а примају плату за наводну помоћ у процесима демократизације бх. друштва, јачања владавине права, спровођења реформи о којима свакодневно говоре или за рушење РС и њених институција?

Послије свих афера, монтираних судских процеса, мешетарења, уцјењивања домаћих политичара и пријетњи, заиста није тешко закључити због чега су чиновници OHR-а толико предани свом послу, зашто су преплаћени за свој рад и зашто им је у овој несрећној земљи најљепше.

Посебно то зна Џејмс Лајон, бивши аналитичар Међународне кризне групе, сада задужен за политичка питања у OHR-у, који је учествовао у слабљењу Владе Србије док је на њеном челу био Зоран Ђинђић, први демократски изабран премијер ове земље послије вишегодишње владавине Слободана Милошевића. Због тога је Лајон протјеран из МКГ-а и Србије.

Сада се, по његовом рецепту, покушава радикализовати политичка ситуација у РС и срушити Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана