Десант на Парламент БиХ

Сандра Милетић
Десант на Парламент БиХ

Скупштина Кантона Сарајево и Форум парламентараца БиХ 1990. одлучили су да по сваку цијену одрже свечану сједницу поводом обиљежавања 1. марта, дана независности БиХ, у великој сали Парламентарне скупштине БиХ, па их у томе није омела ни чињеница да су починили кривично дјело.

Наиме, како за организовање скупа у Парламенту нису имали одобрење надлежних, дошли су пред закључана врата, па је некадашњи посланик СДA Ибран Мустафић, као да је то нешто сасвим уобичајено, одлучио да врата, на којима се налазио катанац, провали. То је и урадио (и то јавно) и сједница је одржана.

Свој поступак образложио је тиме да је сала била закључана јер је предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Милорад Живковић наредио да не могу да уђу у њу.

Тако се у Парламенту БиХ догодило оно што се никада ни у једној демократској држави није догодило: невладина организација и представници нижег нивоа власти једноставно су насилно упали у државну институцију јер им је, ето, пало на памет да тамо одрже сједницу поводом празника који, узгред речено, не признаје и не слави цијели један конститутивни народ ове земље.

Кабинет Милорада Живковића саопштио је да је насилан улазак у велику салу Парламентарне скупштине БиХ, осим тога што је недемократски и вандалски чин, уједно и кривично дјело нарушавања јавног реда и мира, и неовлашћен и насилан упад у службене скупштинске просторије.

Оно што је посебно забрињавајуће је то да ово није први случај да су просторије Парламента узурпиране и да појединци у њима раде оно што они хоће. И ником ништа. Почетком године зграду Парламентарне скупштине БиХ бесправно су за своје протесте злоупотријебили цивилни инвалиди.

Зграду Парламентарне скупштине БиХ обезбјеђује Државна агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПA), чији се званичници поводом јучерашње провале у зграду нису огласили. Посебно је симптоматично то што су јуче зграду обезбјеђивали само радници који су Срби, јер су остали празновали.

По свему судећи, у зграду Парламента може да уђе ко код хоће и када год хоће, па макар та зграда била и закључана. Јер, једноставно може пред свима да обије врата, уђе и одржи сједницу или неку манифестацију. Колико су они који раде у тој згради (а прије свега представници РС) безбједни у таквој ситуацији, не треба ни говорити.

Надлежни би требало да се озбиљно позабаве овим проблемом и казне оне који су одговорни. У супротном, у сваку државну институцију ускоро ће да моћи да упада ко стигне. A куда ће нас то одвести, није тешко погодити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана