Депоније из рафова

Драгана Орловић

У најновијем билтену Агенције за надзор над тржиштем БиХ објављен је податак да су прошле године из продаје трајно повучена 7.082 производа, јер су представљали ризик за здравље и безбједност потрошача.

У мору те опасне и неисправне робе највише брине информација да су најбројнији били производи за дјецу.

Ријеч је о дјечијој одјећи, ходалицама и бициклима.

Звоно за узбуну одмах се огласило са свих страна.

Из разних удружења за заштиту потрошача аутоматски је послато и прегршт савјета и упозорења. "Читајте декларације, опрезно бирајте производе, гледајте пажљиво ко је произвођач"...

Међутим, нико није урадио анализу, а још мање поднио извјештај о томе како је могуће да су толики опасни и неисправни производи стигли на наше тржиште. И то углавном дјечији.

Очигледно је да постоје озбиљни пропусти.

Увозним лобијима у БиХ изгледа се тешко може стати у крај, јер је у више наврата упозоравано да нам у продавнице стиже роба сумњивог поријекла која је опасна по здравље људи.

Много сумњивих производа који се увозе без много проблема. И тако је већ годинама.

Поред свих усмених и писмених упозорења, све је остало исто! На упозорењима.

Нису појачане контроле. Нису пооштрене казне. Нема онда ни разлога, а ни оправдања да очекујемо да ћемо у продавницама у скоријој будућности виђати мање лоших производа.

Нема разлога ни да трговци престану да нам пласирају лошу робу из увоза. Па и зашто би? Умјесто одговорности и савјести, они ће по обичају радије изабати профит.

Битна је маржа.

Све док несметано буду могли да набављају неквалитетну робу из увоза (и то вјероватно по ниским цијенама) и да ту исту робу затим нуде домаћим купцима, неће ни престати са својим уносним пословима.

Слаб, тачније, готово никакав надзор то им омогућује.

А за посљедице ко још да мари. Њих ће ионако имати једино потрошачи. Које је најлакше и окривити за лоше производе, јер нису добро гледали шта и од кога купују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана