Депонија за српске кости

Горан Маунага

Након многобројних крени-стани потеза на сарајевској депонији у Бућа потоку и упорних вишегодишњих тврдњи Тужилаштва БиХ да је тражење несталих Срба на тој локацији у току, сада је и дефинитивно јасно - истрага, тражење и ексхумација на том градском сметљишту и званично су прекинути. Тај потез умногоме је умањио наду и могућност да икада буде пронађено свих 250 у рату несталих сарајевских Срба.

 

Одлука је још шокантнија кад је познато да су и сателитски снимци показали да сарајевско сметљиште крије масовну гробницу те да су на провјери инсистирали и ICMP и америчка амбасада.

Хоће ли из Тужилаштва БиХ икада бити одговорено зашто није претражена локација која је приликом ископавања на депонији била означена као примарна гробница? 

Изговори типа да је у том случају пријетило обрушавање терена, а да је разлог за завршетак истраге и отпочињање санације смрад који смета грађанима, истовремено су и смијешни и жалосни.

Занимљиво је да је санација депоније отпочета чак и прије него што су за то дозначена средства, а тренутно суспендовани главни тужилац БиХ Горан Салиховић за ту намјену није тражио мало, него чак пола милиона марака.

Иако, дакле, новац нису добили, у Тужилаштву БиХ кажу да је санација у току не прецизирајући уз помоћ којих пара то раде пошто се зна да је још 2013. године тражење посмртних остатака сарајевских Срба ту прекинуто јер Тужилаштво није измирило обавезе према извођачима радова, фирмама из Источног Сарајева.

Мада приземна, примитивна и подла, интересантна је била и "припрема терена" за ту тужилачку одлуку.

Прво је све завршено с премијером сарајевског кантона, затим је сакупљена шачица грађана да, као, протестују због смрада сметљишта, а онда је све и медијски обрађено.

Ако је у БиХ остало имало жеље за истином, правдом, поштењем и помирењем, сада су на потезу ICMP и америчка амбасада у Сарајеву.

Санација депоније мора бити обустављена, а потрага за несталим Србима настављена бар дотле док не буде претражено обиљежено мјесто примарне гробнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана