Депонија књижица

Ведрана Кулага Симић

БиХ је мала балканска земља којој би многи из окружења, а и шире могли једино да позавиде на службеницима и другима које су успјели да се ухљебе у администрацији имајући у виду, с друге стране, опште стање у земљи.

Институције БиХ одавно су прича за себе. Нанизало их се 75, за све и свашта, а у ствари је и лаицима јасно да су створене за запошљавање и извлачење новца из буџета. Маса оних који се нешто питају у овој земљи не зна да наброји ни трећину од тих институција, а поражавајуће је то што ни добар дио оних који су имали среће и везе не зна ни шта треба да у њима ради.

Административни апарат на нивоу БиХ броји више од 22.000 службеника, а планови надлежних показују да ће у идуће три године у њима бити депоновано још око 1.000 нових радних књижица.

Све досадашње анализе и доступни подаци показују да у тој армији највише има савјетника и сарадника за све и свашта, а да на крају, када се подвуче црта, двије особе раде исти посао, с тим што је једна стално запослена, а друга запослена како би она прва наставила да не ради ништа.

Свака част изузецима којих свакако има у институцијама БиХ и који су спремни да сваког тренутка стечено знање преточе у дјела и да тиме дају свој допринос за све боље сутра свих оних који и даље вјерују у будућност под овим поднебљем.

Али њих је, ипак, премало.

Добар дио службеника дошао је преко везе ове или оне, па и то можда и не би било толико спорно да знају шта треба да раде, а не само у којој институцији раде.

А руководиоци институција су показали своје право лице када су недавно доставили надлежнима рачуницу колико им новца треба у наредне три године, а која је показала да им штедња дефинитивно није јача страна.

Заједничка каса институција БиХ, наиме, годишње тежи 950 милиона КМ, али њихов менаџмент је генерално срачунао да би им за рад и опстанак требало додатних чак 300 милиона и то махом за успостављање и одржавање нових “веза” и стару праксу расипништва.

Бројни покушаји и иницијативе да се коначно подвуче црта и да се стави катанац на оне адресе које нису испуниле задатак су падали у воду прије него што су дошли и на дневни ред. То је само потврда да елите на врху не маре за будућност оних који их годинама бирају, већ само до оних који им крче пут у изборним кампањама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана