Демографска слика

Маријана Миљић Бјеловук

Демографска слика Српске постаје све тамнија. Број новорођених из године у годину се смањује, док се, нажалост, број умрлих и даље повећава.

Иако стручњаци из ове области већ годинама упозоравају на то да постајемо нација стараца и да хитно морамо нешто предузети како у догледно вријеме не бисмо практично "нестали", никаквих помака и даље нема.

У Српској је огроман број младих који годинама не могу да нађу било какав посао, а о рјешавању стамбеног питања да и не говоримо. На крају крајева, сасвим је разумљиво што се млада популација све теже одлучује за брак и заснивање породице.

Шта рећи младим људима? Страх од заснивања породице сасвим је разумљив јер сваки нови дан носи неки нови страх, сумњу, неизвјесност...

Колико је поражавајућа демографска слика РС најбоље показују статистички подаци према којима је лани било више умрлих него рођених за скоро 3.818.

Ако се оваква кретања наставе, а прије да хоће него да неће, питање је колико ћемо становника имати за неколико деценија, коме ћемо се радовати, за кога радити и коме уопште и стварати? Демографска слика РС очигледно је добила најгору могућу дијагнозу, јер бракова нема, малишана нема, па једноставно нестајемо.

Све ово треба да буде аларм за узбуну надлежнима и да умјесто обећавања преузму нешто конкретно како би се демографска слика поправила.

Јер мали је број оних који могу да се похвале тиме да су добили субвенције за кредите од Министарства породице, омладине и спорта РС и да кажу да су без много муке успјели да ријеше свој највећи проблем.

Поред тога, банке у Српској, компликованим процедурама и џиновским каматама на кредите за младе и младе брачне парове могу само довести до још већег песимизма.

На побољшању демографске слике у РС радио је Фонд "Свети Вукашин" у Требињу, а средства из овог фонда требало би да помогну женама у Српској које рађају троје и више дјеце. Међутим, и то је било кратког даха. Велики број општина, обећале су, па наравно погазиле своје обећање да ће издвајати новац за овај фонд.

Пустих обећања надлежних и црних статистика свима нам је доста. Јер ако нешто не урадимо, ускоро нас неће бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана