Демографска пријетња

Ведрана Кулага Симић

Процјене броја становника у протекле три године, које је објавио Републички завод за статистику, показале су да не само да стање није сјајно, већ да је далеко од тога.

Бројке су показале да нас је све мање и да РС годишње губи по неколико хиљада становника, а демографи наглашавају да су разни узроци за такву ситуацију.

Српска, као и остале земље региона, има све више старијих људи. Младих и радно способних је, са друге стране, све мање. Ниједна процјена, ни анализа у протеклих неколико година није показала позитивне помаке у тим сферама. Није показала да се више рађа него што умире. Није показала да се грађани у РС и генерално БиХ одлучују да остану на својим огњиштима, већ да траже карту више за одлазак у европске земље. 

И то не треба да чуди. Сваки појединац најбоље зна у каквим условима ради, колико и за колико и да ли је то довољно да својим најмилијима обезбиједи безбрижан живот, књиге за школу, коју марку за ужину, пристојну кућу или стан.

Многи то тешко могу да остваре у срединама гдје су дошли и гдје су рођени и трбухом за крухом, тешког срца, одлазе због бољег живота.

Али то није све. Морталитет је годинама јачи од наталитета и све то заједно води Српску ка демографском поразу из којег ће се тешко извући ако неке ствари и то хитно не буду промијењене из корјена.

Младима се мора дати шанса. Да раде, али и да зараде барем онолико колико им треба за почетак, да се у неким озбиљнијим годинама одселе од родитеља и осамостале, а не и да раде и да опет на крају мјесеца морају да позајмљују да би преживјели.

Тиме ће им бити омогућено и да се брже и лакше одлучују за брак и потомство јер, колико год ружно звучало, многи не желе ни да помисле да имају дијете у ситуацији у којој не могу да подмире ни основне потребе које имају.

Демографска слика је један од најбољих показатеља стања у једној земљи. Према овој нашој, веома смо близу дна, јер овај проблем није од јуче, а веома лако може да буде пораз будућности.

А ако се нешто не промијени, на неком од наредних пописа сви ћемо моћи стати на једну-двије странице папира као статистичка грешка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана