Деминерска опрема

Горан Маунага

Министарство одбране и Оружане снаге у којима су разговори генерала доступни криминалцима и гдје се, послије свега, омета и истрага Генералног инспектората, заиста нису потребни народу или народима ниједне нормалне државе

Послије новог скандала у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ у вези са склапањем уговора са приватном фирмом "Army shop" не само да би одговорни у Министарству због мутних послова морали бити дисциплински кажњени и судски гоњени, него би требало озбиљно размотрити даљу потребу постојања тог министарства.

Послије неколико још нерасвијетљених афера у вези са нетранспарентним уништавањем и шверцом наоружања и експлозива, незаконитости у послу Министарства са "Army shopом" довеле су чак и до обустављања процеса деминирања у БиХ. 

У тој ситуацији, осим дугогодишње и стварне потребе за демилитаризацијом, у интересу БиХ и свих народа у њој било би укидање министарства које је до сада показало да служи само за удомљавање и богаћење појединаца преко разних малверзација.

Низ је питања, само у овом случају махинација у вези са набавком деминерске опреме визира и панцира, на која нема одговора јер је, једноставно, несхватљиво да се то може дешавати у једном министарству какве озбиљне државе.

Како је могуће да је изабран понуђач са некомплетном документацијом и да на узорку визира постоје два различита податка о датуму производње? Ко је у записнику комисије измијенио првобитну цијену увећавши је накнадно за 9.000 КМ?

Зар се може десити у једном озбиљном министарству да рјешавање по жалби жалитеља буде незаконито и да то министарство уговор с фирмом закључи у току жалбеног поступка?

Ко је то тако моћан, а криминалан у том министарству да може да доноси нова рјешења не поштујући законске рокове, да не испоштује инструкцију Канцеларије за разматрање жалби него да тужитеља погрешним правним лијеком упути на погрешну адресу?

Истрагом је обухваћено шест припадника Министарства и три припадника Оружаних снага, али велико је питање да ли ће, и ко, уопште одговарати за све махинације приликом склапања посла набавке визира и панцира. Посебна прича је оно што је у свему радила фирма "Army shop", јер се не зна чак ни поријекло 240 визира који су достављени Оружаним снагама, као ни 500 визира који су враћени као неодговарајући.

Министарство одбране и Оружане снаге у којима су разговори генерала доступни криминалцима и гдје се, послије свега, омета и истрага Генералног инспектората, заиста нису потребни народу или народима ниједне нормалне државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана