Делимустафић и правда

Горан Маунага

Кодни назив полицијске акције "Правда", у којој је ухапшен ратни министар унутрашњих послова РБиХ Алија Делимустафић, само је дјелимично симболичан, јер је он приведен под сумњом за прање новца, превару, организовани криминал и још неколико кривичних дјела, а оно најбитније, кривично дјело ратног злочина, ту се уопште не спомиње.

Наравно да је та велика акција сарајевског Кантоналног тужилаштва и уз сарадњу полицијских агенција ФБиХ, Републике Српске и Хрватске за сваку похвалу, исто као што је за сваку осуду то што истрага за ратне злочине, с којима је у везу доведен Делимустафић, никада није довршена.

Надлежне институције никада нису ни провјериле Делимустафићеву одговорност за убиство српског свата у Сарајеву којим је започео рат, као ни његову одговорност за злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици.

Никаква тајна није да је злогласна ратна јединица "Шеве" формирана по његовом налогу, као што није тајна да су њени припадници починили бројне злочине над српским цивилима и заробљеницима у Сарајеву.

И не само Делимустафић, него ни за убиства заробљених осам резервиста ЈНА у Великом парку у априлу 1992. године које су почине "Шеве", није одговарао нико.

За процесуирање Делимустафића није било довољно ни то што је о снајперисању "Шева", с циљем оптуживања српских снага за то, прије неколико година у Хашком трибуналу свједочио бивши припадник те организације Един Гараплија.

Делимустафића на оптуженичку клупу није смјестило ни Гараплијино свједочење да су припадници "Шева" убили једног члана француских мировњака, за шта су, такође, оптужени Срби.

Несумњиво је да га од прецесуирања за ратне злочине све вријеме штите припадници те јединице, који и данас раде у безбједносним и полицијским агенцијама БиХ и ФБиХ.

За правду, правосуђе, за Републику Српску, као и за сваку демократску правну државу, најважније би било да Делимустафић буде процесуиран баш због ратног злочина, што је, ето, до сада избјегнуто.

У недостатку тога, дио правде ће, могуће, бити задовољен и овим хапшењем, јер се Делимустафић доводи у везу са великим бројем афера, кривичних поступака и малверзација за чије набрајање треба много више простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана