Делегација

Горан Маунага

Делегација БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе у Стразбуру приликом гласања о актима који су се односили на украјинску кризу показала је, не први пут, право стање ствари у БиХ.

Јер реална слика те немогуће државе јесте да је сачињена од лажи, превара, изигравања договора, забијања ножа у леђа.

Да је то тако, показало је и најновије изигравање договора, од стране три члана делегације БиХ у Стразбуру који су обећање дато четвртом, српском члану Милици Марковић, погазили чим се она одмакла.

И не само то: том тројцу без кормилара чак ништа није значило ни то што је њихово гласање за резолуцију, којом се до краја године суспендује руски глас у Парламентарној скупштини Савјета Европе, било супротно ставу Предсједништва БиХ које, једноставно, о питању Русије и Украјине није могло да се усагласи. Зато је делегација у Стразбуру могла или да буде суздржана или да не гласа.

Није први пут, не само у Парламентарној скупштини Савјета Европе, да се разне делегације и појединци не понашају у складу са одлукама Предсједништва БиХ, али то није ни чудо кад је познато да често ни сами чланови те институције не поштују властите одлуке. Није први пут, нажалост, да се не испоштује договорено.

Наравно да Марковићева послије овога треба да предложи да на сједници Представничког дома буде отворена расправа о начину гласања сталне делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе, али шта би било чак и у случају да Парламент јасно дефинише будући начин гласања те делегације?

Нажалост, највјероватније ништа. Опет би се гласало мимо тог прецизираног модуса као да није ни донесен, јер то је БиХ и то је оно што је поразно. Чланови делегације, и не само те, и даље ће гласати зависно од политичке ситуације и тренутних ставова њихових политичких странака, без обзира на законе, правила, договоре.

А то су те изражене, неуништиве карактеристике андрићевске Босне које ће постојати све док и она постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана