Дејтонски споразум

Ведрана Кулага Симић

Дејтонски споразум "прославио" је у петак 19. рођендан, али као и претходних година, тај дан, када је заустављен рат на подручју цијеле БиХ, обиљежен је само у Српској.

У "другом дворишту" био је сасвим обичан дан, иако се ради, како наглашавају и званичници и политички аналитичари, о историјском тренутку за нову историју ове земље.

Бројни званичници РС, региона и свијета присјетили су се дана када су "бачени" потписи на документ којим је заустављен рат у БиХ и постављени темељи за нова времена. Могле су се чути многе изјаве у којима је подвучена управо историјска вриједност тог документа, али и она институционална. Посебно важна за постојање РС.

Дејтон је зауставио рат и ставио тачку на крваве сукобе, те улио наду да ће на овим просторима поново засијати сунце. Тај новембар 1995. године дао је живот и Српској, која је почела да се развија и надограђује на темељима Дејтонског споразума.

Тај споразум је годинама мета многих који желе да промијене оно што је у њему написано и потписано. Истина је да се од 1995. године много тога промијенило, посебно када је ријеч о пренесеним надлежностима са РС на ниво БиХ, што је довело до формирања многих агенција и других институција које до данас нису оправдале постојање.

Много је напада и покушаја да се Дејтонски споразум насилно, али на "фине" начине стави под лупу и у њега уврсте поједине ставке које би из темеља промијениле уставну структуру БиХ. На то упозоравају званичници РС свако мало. Наглашавају и стално понављају да се мора поштивати оно што је јасно написано у том споразуму, а не да свако ко хоће, по свом нахођењу, преводи његове дијелове и убацује неке нове. А свака евентуална измјена Дејтонског споразума мора да буде резултат договора политичких представника у овој земљи јер је само то начин и пут ка будућности коју овај народ заслужује.

Ако оставимо политички и институционални аспект по страни, довољно је рећи да Дејтонски споразум има немјерљив историјски значај. Да је стављањем тачке на крваве сукобе омогућио нови почетак многим генерацијама.

То се мора и очувати, а генерације које долазе научити шта је Дејтонски споразум, када је потписан и у чему је његов значај, да се не би заборавио дан када је заустављен рат, а отворено ново историјско поглавље на овим просторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана