Дејтонски споразум

Свјетлана Шурлан

Оно што је проживио Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски споразум, и 17 година послије његовог парафирања, за једне је кристално и без недоумица јасно, док је за друге питање које их исто толико година мучи.

Оквир који је Републику Српску неизбрисиво уписао као међународно признату чињеницу, за неке је од самог почетка трн у оку. Кроз године су покушавали да га модификују, претресали су га уздуж и попријеко, тражећи запету или слово вишка, а све да би добили алиби за његово распакивање и организовање, како су то вољели да кажу, Дејтона 2, 3, 4...

Дејтонски споразум је зауставио рат, али шта је поред мира он још донио БиХ?

Донио јој је и OHR оличен у лику високог представника који је у протеклих 17 година имао задатак да тумачи Дејтонски споразум. Први и основни његов циљ био је разградња и креирање нове БиХ по рецепту сарајевске чаршије. То му је протеклих година и те како полазило за руком, па је смјењивао, одлучивао, закључивао, рушио и писао законе БиХ и ентитета...

Свађајући народе, кварећи односе, рушећи законе и доносећи своје "боље", међународна заједница систематизовано је радила на дестабилизацији БиХ. Истовремено, све оне који су покушавали на то да упозоре, редом су стизале казне.

Када год се помињало враћање на изворни Дејтон, то се називало рушењем мира и дизањем тензија у, ионако међунационалним односима, оптерећеној БиХ.

Када се каже да БиХ сада не функционише и да као таква неће опстати, да ће се распасти, онда се то означава као државни удар и сецесионистичко размишљање.

И једно и друго наилази на отпор оних других, трећих, петих, а мјеста за договор, који тражи ништа мање надлежности ентитета него што им је гарантовано у Дејтону, и даље остаје недосањани сан.

Колико ће времена још требати да бошњачки политичари схвате да без поштовања изворног Дејтона нема ни БиХ и да без договора свих нема напретка?

Дејтон је био и остаће алфа и омега за БиХ, дестабилизујући настројена међународна заједница и они који прижељкују његове наставке, с тим би требало да се помире.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана