Дејтон

Свјетлана Шурлан

Сваке године, почев од 1995, половином новембра почну да се преду различите приче на тему Дејтонски мировни споразум.

Једни тврде да је лош, други да је добар, а трећи би вољели да су и они мало више заступљени у његовом садржају.

Тако се у БиХ готово сви осјећају запостављеним и незадовољним оним што им је Дејтон додијелио или оним што је касније произашло из њега.

Сасвим је сигурно да је он на међународном плану дефинисао Републику Српску и ФБиХ, дао им надлежности и границе у којима треба да ђелују. А БиХ је дефинисана само као оквир у којем ђелују Српска и Федерација.

Али, годинама се то промијенило, они који су били незадовољни минимизирањем улоге БиХ настојали су да то промијене и тако су различитим интервенцијама одузете многобројне надлежности ентитета.

БиХ је постала институционални механизам за остваривање жеље о унитарној БиХ, и то све захваљујући интервенцијама међународне заједнице која није поштовала сопствена документа, међу којима је и Дејтонски споразум.

Све то било је могуће, јер су једни тврдили да је његов "дух" другачији од "слова", што им је омогућавало да га различито тумаче.

Међутим, сви ти покушаји нису успјели да умање значај основних начела успостављених у америчкој војној бази Рајт-Петерсон.

Значај који има Дејтон је вишеструк, заустављен је рат и страдање, створен је систем у којем супротстављене стране могу да креирају свој живот а да не утичу претјерано једна на другу, а тај њихов систем међународно је признат уз услов да се само о јасно одређеним питањима стране морају споразумијевати.

Данас готово да је потпуно нарушено то уређење... а они који су томе допринијели и због којих данас нема напретка ни за једне, ни за друге, а ни за треће и остале редом, нека сносе одговорност за то.

Требају, а једног дана засигурно и хоће, бар до тада док не схвате да је једини могући оквир за БиХ управо онај Дејтонски и ниједан други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана