Дејтон, Шпирић и Силајџић

Сандра Милетић
Дејтон, Шпирић и Силајџић

Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић заказао је "због изјаве предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића о српском сну" ванредну сједницу Предсједништва БиХ.

Ванредна сједница није одржана због недоласка члана Предсједништва из РС Небојше Радмановића (због чега би све одлуке које би на њој биле донесене биле правно ништавне), па су Силајџић и члан Предсједништва Жељко Комшић (види чуда) "потрчали" да се жале OHR-у.

Од OHR-а су, како нагласише Комшић и Силајџић, "као овлашћеног тумача Дејтонског споразума", затражили тумачење Устава БиХ и Пословника о раду Предсједништва и да им каже шта да раде.

Силајџић и Комшић најавили су да ће размотрити и уставну и законску могућност покретања поступка за утврђивање одговорности Шпирића (чија изјава ето постаде највећи проблем у БиХ).

A у чему је одговорност и гријех Шпирића? Очигледно у томе што је рекао истину. Јер шта је спорно у реченици "мржња из Сарајева ће истјерати РС из БиХ". Није ништа, јер ту мржњу сваки становник РС осјети на својој кожи.

Чиме је то, како рече Силајџић "Шпирић угрозио уставни поредак, суверенитет и територијални интегритет БиХ" остало је нејасно, јер Силајџић то није појаснио. Није појаснио ни како то да његова јавна одбрана осумњичених за ратне злочине над војницима ЈНA и Србима Ејупа Ганића и Aтифа Дудаковића, константно нападање Републике Српске и здушно залагање за њено укидање нису антидејтонски. Јер Срби и Република Српска помињу се у Дејтонском споразуму, а оно што Силајџић ради и говори не.

Осим тога, остаде нам нејасно како ће то Силајџић и Комшић да размотре могућност покретања поступка за утврђивање Шпирићеве одговорности, када као у свакој демократској земљи о томе може да одлучи само Парламент БиХ који га је и именовао на ову функцију.

Никола Шпирић је рекао да је ванредна сједница Предсједништва, коју је заказао Силајџић, показала да БиХ не може да функционише онако како то замишљају истомишљеници Хариса Силајџића, који очигледно нису прочитали Дејтонски споразум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана