Деценије иза, а вијекови испред “Гласа Српске”

Дарко Грабовац

Храбар и поносан, носилац правде и слуга истине! То су ријечи којима је на најсликовитији начин описан дневни лист “Глас Српске”. А да је уистину такав знају наши читаоци, друштвена јавност и ми који свакодневно исписујемо његове странице - новинари и уредници.

“Глас” рођен из народног пркоса у борби за слободу прије 75 година није мијењао курс на путу истине и правде. Никада није посустао, ни у временима када су вихори рата са свих страна дували овим просторима, када су земљотреси, поплаве и друге невоље ударали по народу и држави. Истрајан у намјери да информише јавност о свему што се дешава, “Глас” је знао да тугује над невољама, али и да се радује успјесима у било којој области живота.

Поред актуелних информација, испричаних људских судбина, економских тема, спортских успјеха, “Глас”, који је неколико пута мијењао име, да би данас био “Глас Српске”, у протеклих седам и по деценија био је хроничар свих дешавања, како на домаћој тако и на међународној сцени. Тако ће бити и убудуће.

“Глас Српске” је један од најстаријих листова на Балкану и није само дао велики допринос у области информисања, већ је много урадио у области журналистике.

Бројна бритка пера, а касније врхунски новинари у електронским и принтаним медијима, испекли су занат управо у “Гласовој” школи новинарства. За многе су текстови исписани на страницама наших новина били одскочна даска за даље успјешне каријере у друштвено-политичким областима. 

Деценије су иза нас, а вијекови испред нас. Модерни токови информисања газе напријед кораком од седам миља тражећи пут до читаоца, слушаоца или гледаоца. И “Глас Српске” ће, поносан на славну прошлост, ићи у корак са временом. Оно што могу у име младих, али стручних и већ афирмисаних новинара да кажем је да ћемо наставити путем којим смо и у досадашњих 75 година ишли - достојанствено, уздигнута чела и путем правде и истине.

Другачије нисмо научени, нити другачије знамо!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана