Дебело плаћени нерад

Жељка Домазет

Годинама се у институцијама БиХ прича да због социјалне осјетљивости морају да буду смањене плате и направљене уштеде гдје је то могуће. Уштеде су увијек топ тема. Прича се врти годинама, али конкретних помака још нема.

Први потез направљен је усвајањем иницијативе да се укине "бијели хљеб" или, боље речено, енормне плате изабраних и именованих званичника на нивоу БиХ, које су без икаквог рада примали годину. Ово законско рјешење је у Представничком дому усвојено прије више од годину, али се тиме фактички није постигло ништа, јер га није усвојио Дом народа.

С друге стране, посланици и делегати су од Савјета министара у више наврата тражили да предложи свеобухватно рјешење од којег ће БиХ и њени грађани имати користи, али су се та прича и захтјеви сводили на безграничну преписку Савјета министара и Парламента БиХ, од које нико користи имао није, осим оних који су годину за нерад дебело награђени.

У међувремену је у Парламент стигао приједлог из Министарства финансија и трезора БиХ, који предвиђа да изабрани и именовани званичници имају право на "бијели хљеб" пола године.

Овај приједлог више од мјесец скупља прашину у ладицама Парламента и не објелодањује се нити се о њему расправља у надлежним парламентарним комисијама, које би га прослиједиле Парламенту на усвајање.

Поред ова два приједлога из Савјета министара најављују и трећи, који би требало да понуди свеобухватно рјешење уштеда у институцијама БиХ, а каква ће његова даља судбина бити, остаје да се види. Но било како било, како се закони не могу ретроактивно примјењивати, још је нејасно да ли ће се ове уштеде односити на овај сазив именованих и изабраних званичника.

А обзиром на то да о овоме посланици имају различита мишљења, сасвим је сигурно да ће се на стезање каиша у институцијама БиХ још прилично чекати.

Без обзира на то каква судбина свих ових законских рјешења буде и без обзира на то шта ће на крају бити изгласано, јасно је, као дан, да је БиХ, као ниједна друга, земља у којој се нерад дебело плаћа, а народ још дебље замлаћује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана