Дашак новембра

Ведрана Кулага Симић

Локални избори су пред вратима. Барем ако се одрже у заказаном термину, половином новембра, јер се и даље у готово свим изјавама осјети дашак неизвјесности због овог или оног разлога, али се далеко јасније види да је ова земља стално у некој предизборној и изборној кампањи.

Нико не каже да не треба да се прича и штите виши политички интереси, али потребно је далеко више причати, предлагати и залагати се за све друге теме које се директно тичу живота обичних грађана, који то и очекују од оних које бирају у изборним годинама.

“Високе” политике има на сваком ћошку, и када заиста треба и када служи као параван и маска за неке неуспјехе и падове на другим, махом животним пољима. И то није случај од данас, јуче. Тако је годинама. Живот обичних људи је веома често у неком другом плану. Помака има, али их мора бити и много више.

Има још правила која морају бити промијењена. БиХ мора да стане на своје ноге. Мора да преузме одговорност за све своје грађане.

За све оне који још имају наду да и овдје може бити боље, да се не мора по достојанствен живот ићи преко гране. Да се може живјети и преживјети од поштеног рада, али и да се једном за сва времена престане са политиком прегласавања или покушаја да се то уради и тиме поново пробуде неки духови прошлости.

Ови локални избори ће, према свим прогнозама, бити одржани у другачијим условима него ранијих година, али сви кандидати морају имати један циљ и стварну жељу, а то је да дају све од себе да се бољи живи и да трајних одлазака са огњишта буде што мање.

А ка томе воде и поштени избори. Права изборна воља бирача који испуне грађанску дужност и појаве се на биралиштима, ма каква год она била. Све друго баца у воду све претходно.

За то је само потребна воља. Да тога има, не би претјеран проблем било ни садашње изборно законодавство које је изузетно лоше, али код нас има углавном воље за свађе, препирке на политичкој сцени с циљем скупљања јефтиних политичких поена и да се на сваком кораку газе закони и правила.

То нас је довело у овај лавиринт из којег ова земља не проналази излаз и у којем страни фактор још игра веома важну улогу. Због тога смо још готово увијек на крају сваке регионалне, европске и свјетске листе по напретку. И тај низ треба што прије да буде прекинут, јер вријеме цури. Не чека.

Домаћи политичари морају да промијене начин понашања и да договором граде путеве напретка зарад оних који им сваке друге године дају гласове и који вјерују у њих. Доста ствари треба да буде поправљено под овим поднебљем, али то морамо сами.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана