Дарежљиве Жељезнице

Марина Чигоја
Дарежљиве Жељезнице

У "Жељезницама РС" кризе изгледа нема! И поред милионских дуговања и кашњења у исплати плата у овом предузећу настављају са старом добро познатом праксом расипништва.

Управа овог предузећа није жалила да изброји 28.000 марака за куповину поклона припадницама љепшег пола запосленима у том предузећу за 8. март. Није то лоше. Нека су. Aли, чијим парама су се показивали? Ко ће на крају бити тај који је издвојио 28.000 марака за поклоне? Aко је судити по досадашњој пракси то ће највјероватније бити Влада и становници РС.

Влада РС је заједно са пореским обвезницима на себе већ преузела исплату девет милиона од укупно 21 милион марака колико "Жељезнице" дугују радницима. Тек послије те интервенције недавни штрајк радника у овом предузећу је прекинут, али се руководство убрзо наставило понашати расипнички.

Према подацима из финансијског извјештаја "Жељезница РС", ово предузеће само у прошлој години остварило је губитак већи од 20 милиона марака. Aко се томе додају губици из ранијих година укупан губитак на крају 2010. године износио је 167,2 милиона марака. Док челници "Жељезница" буду изигравали модерне и брижне шефове рачуне за те дугове купиће Влада и испостављати их становницима дајући губиташу буџетски новац.

О каквој се штедњи и рационализацији онда говори када су за само један дан подијелили 35 просјечних плата у Српској? То што ово предузеће грца у дуговима и што њихови радници мјесецима нису примили плату, због чега су данима штрајковали, очигледно није довољно важно да би се водило рачуна о расподјели новца.

Какво је стање у овом предузећу одавно је позната прича. О расипништву које је годинама било главна полуга пословне политике ове фирме већ смо се наслушали.

A кад дођу до границе опстанка, траже се спасиоци у Влади РС. Сјетимо се само прошлогодишње иницијативе за увођење акцизе од пет фенинга по литру горива како би се помогло "Жељезницама". На срећу, она није реализована, али ко нам гарантује да се у блиској будућности неће појавити нека нова иницијатива како би се спасио вјечити губиташ и вјечити расипник.

Зашто би становници РС прихватили да плаћају нечије трошкове и расипништво. Што је много, много је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана