Данак инфлацији

Анита Јанковић Речевић
Данак инфлацији

Колико ћемо још дуго плаћати данак инфлацији нико са сигурношћу не може рећи. Цијене нафте посљедњих мјесеци биле су стабилне, што је улијевало наду да би коначно могао доћи крај поскупљењима, која су актуелна од почетка прошле године.

Међутим, нови раст цијена црног злата осујетио је сва очекивања. Бензин је од почетка године поскупио за око 20 одсто, због чега су и дистрибутери у Српској подигли цијене горива, а предвиђања стручњака су да можемо очекивати нове корекције ка горе. Таква ситуација, сматрају аналитичари, повод је за забринутост, јер бензин заједно са дизелом и храном има главну улогу када је у питању храњење инфлације.

Прогнозе поново нису оптимистичне, а ако се обистине, питање је ко ће у БиХ имати довољно дубок џеп да подмири трошкове свих тих реалних, али и нереалних, напумпаних поскупљења. Већина грађана и сада једва спаја крај с крајем. Инфлација је, упркос расту плата и пензија, испразнила новчанике становништва, који новца има само за основне потребе. Предуго се живи у условима скупоће, будући да је раст цијена почео непосредно након појаве вируса корона. Пандемија је промијенила свијет до непрепознатљивости, након чега су сви рачунали на боља времена, али сукоб Украјине и Русије само је долио со на рану и распламсао финансијске болести домаће економије, а на које није имуна ни она свјетска, јер су посљедице инфлације огромне и у Њемачкој, Француској, Аустрији, САД, Кини и другим свјетским силама, које и кроје судбину остатку планете.

Додатни проблем је што ће нови раст цијена бензина за собом засигурно повући поскупљења друге робе и услуга, јер наши привредници се тиме воде борбу нон-стоп. Осим кад појефтињује, ту правила не важе.

Прошле године у ово доба гориво је за готово марку било скупље него сада, док је већина других производа била јефтинија. Мјеста за логику ту нема, али за бизнис и добру зараду свако има. Што се и види у друштву. Дио грађана у Српској има новца за два, три љетовања у току године, за зимовање, величанствене прославе рођендана у вилама са базеном, чијег гламура се не би постидјели ни џетсетери.

Живот на високој нози омогућио им је управо “лов у мутном” и заобилажење свих могућих правила. Добар дио послодаваца у Српској претходних мјесеци избјегавао је да плаћа доприносе за раднике, а вјероватно и друге порезе. Најосновније обавезе не извршавају и нормално је да се богате.

Поражавајуће је што у свему томе испаштају обични грађани, који носе терет кризе. Држава је појединцима ионако све то омогућила, да жели да им стане у крај могла би то учинити једном циљаном инспекцијском контролом. Али не жели и нема рјешење, као што нема рјешење ни за ублажавање утицаја инфлације на грађане, који и сламарице полако празне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана