Данајци и дарови

Вељко Зељковић

Чувај се Данајаца и кад дарове носе. Стара је ово изрека чију смо потврду могли много пута да видимо кроз досадашњу историју. Данајци су иначе били потомци грчког митског краља Данаја, и они су, наводно, били ти који су донијели “Тројанског коња” пред капије Троје. Сходно томе и израз “данајски дар” се од тада, па до данас, сматра “опасним и погубним поклоном”.

Читава ова прича неодољиво подсјећа на све ово што посљедњих мјесеци и седмица дешава око Украјине, а у режији, прије свега, америчких стратега. Као прво, од Украјине је направљена нека “нова Троја”. Прво јој је од стране бриселских бирократа обећан “дар” у виду уласка у НАТО.

Наравно да је све то била само “шарена лажа”. Овај “тројанац” требало је да послужи само за дестабилазацију Русије. А онда је букнуло. Када се у једном тренутку очекивало да би могло доћи до мировног споразума, Америка и Велика Британија су се потрудиле да тога и не дође.

Ако се вратимо мало уназад, видјећемо да је такав сценарио већ виђен и то на овим нашим просторима. По налогу ЕУ, у прољеће 1992. године одржан је низ састанака са лидерима зараћених страна, а који је резултовао “Кутиљеровим планом”. Он је требало да заустави рат у БиХ.

Иако су стране у сукобу прихватиле овај план, након сусрета америчког дипломате Ворена Зимермана са Алијом Изетбеговићем, тадашњи лидер СДА промијенио је плочу и одбацио га. Резултат - још три године беспоштедног грађанског рата. И онда је дошло до Дејтона и увођења принудне управе, која траје све до данас.

И сада слично. Улогу Зимермана сада је преузео државни секретар Ентони Блинкен, који не пропушта прилику да каже како ће рат у Украјини дуго трајати. Посјетио је и Кијев обећавајући Зеленском “поклоне” вриједне више стотина милиона долара. Умјесто хуманитарне помоћи или приједлога како би овај конфликт могао завршити, у Украјину стиже нови контингент наоружања.

Такав сценарио одговара режисерима овог игроказа из Пентагона. То што милиони беспомоћних људи већ 60 и кусур дана испаштају, страдају и остају без својих домова, није их брига. То лажно америчко душебрижништво скупо ће коштати ову бившу совјетску републику, јер Вашингтон Кијев користи само за обрачун са Москвом.

Аналитичари упозоравају и на то да већи дио тих “дарова” у виду наоружања и војној опреми, није за “џ”, већ ће га украјинске власти, односно народ, морати дебело платити онима који су га немилице слали у ову земљу. Вјероватно ће богата налазишта литијума или плодне оранице постати средство за плаћање “ратних дугова”. Већ виђено, зар не.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана