Дан за историју

Ведрана Кулага Симић

Српска годинама обиљежава 9. јануар као свој дан. То се некима може свиђати или не из ових или оних разлога, али то је чињеница.

Уставни суд БиХ донио је у новембру прошле године одлуку којом је поново неке ствари у овој земљи вратио на почетак, а не погурао напријед, како би требало да буде.

Одлучио је, наиме, да прослава Дана Републике на тај датум није у складу са Уставом БиХ, јер га не доживљавају сви конститутивни народи и да то мора да буде промијењено.

Судска одлука је, и поред свега негативног и нелогичног, успјела да изроди нешто добро, а то је јединство српских странака у РС без обзира на политички предзнак.

То се и показало у петак на сједници Народне скупштине РС на којој је једногласно потврђена одлука о референдуму, када ће народ РС, без обзира на националност, рећи шта мисли о тој судској одлуци на највиши демократски начин.

Одлука ће "пасти" у недјељу, 25. септембра, иако је већ јасно да ће бошњачки представници посегнути за свим допуштеним мјерама да то спријече.

На то имају право, али прво треба да се окрену око себе и запитају се каква права имају или би барем требало да имају сви народи у овој земљи.

Референдум је важно питање и треба му приступити на веома озбиљан начин.

Нико нема право да заустави било кога да каже шта мисли о одређеном питању и за које званичници оцијене да треба њихов став, јер их се директно тиче.

Или можда за наше поднебље важе другачија правила него у остатку свијета? Надајмо се да не.

Одлука о референдуму је усвојена. Посланици су дали зелено свјетло потреби да се чује глас народа једне земље о питању које је од виталног значаја за ту одређену територију. Свако има право да изађе на референдум и каже да ли подржава питање или не. Потпуно демократски и онако како би требало да се одвијају процеси у овој земљи. Без превара и лажи.

За све постдејтонске године свима је требало да буде јасно да ова земља може да функционише само на принципу сарадње и договора домаћих представника, а никако подметања ногу и подривања темеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана