Дан Војске РС

Ведрана Кулага Симић

Дан оснивања Војске Републике Српске годинама уназад обиљежаван је готово на исти начин, а традиција је да се војницима који и данас, у оквиру Трећег пјешадијског (РС) пука Оружаних снага БиХ, чувају сјећање на Војску РС, обрати и предсједник Републике.

То никоме није, барем званично и јавно, до сада сметало. Не у толикој мјери да званичним дописом затражи да се програм обиљежавања на централној манифестацији измијени у дијелу који се односи управо на обраћање предсједника Републике.

Све донедавно, када су многе ствари изненада засметале појединцима, прије свега представницима бошњачког народа.

Почело је са обиљежавањем 9. јануара као Дана Републике, а сада ево смета и традиционални говор предсједника Српске на дан када је настала њена војска.

Тим потезима ината и намјерног изазивања тензија у цијелој БиХ не чине добро никоме. Ни српском ни хрватском, али ни свом народу. Таквим свјесно погрешним корацима ка понору вуку цијелу земљу коју неријетко својатају.

И како то онда схватити? Како разумјети да годину, двије, три, пет и више нешто није спорно, а онда одједном јесте и то до те мјере да појединци свјесно иду у рушење до сада тешко достигнутог степена сарадње и помирења?

Нови покушај злоупотреба од стране одређених структура у ресору одбране је, управо, само то - наставак дестабилизације прилика у БиХ у којој, ионако, не цвјетају руже. У земљи која се још није опоравила од посљедње кризе настале када су појединци, главом кроза зид, самоиницијативно, а у име земље, затражили да се преиспита ранија пресуда суда пред Судом у Хагу по тужби БиХ против Србије.

Сада је на ред дошла војска. Сада изгледа и званично некима смета постојање Трећег пјешадијског (РС) пука у Оружаним снагама БиХ који баштини традицију историјске Војске РС и чува сјећање на све оне који су оставили породице и кренули на борбене линије да им обезбиједе и одбране отаџбину.

Много важних ствари има у овој и оваквој БиХ које захтијевају да буду ријешене у корист свих њених грађана, а не да стално неко рови по прошлости у жељи да, на своју воденицу, окрене и садашњост и будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана